Het Bentwoud is een jong natuur- en recreatiegebied. De eerste percelen van het Bentwoud zijn in 2000 aangelegd. Ruim twintig jaar later zijn meer dan 2,5 miljoen bomen en struiken geplant. Het is een gevarieerd landschap, waarbij bomen, struiken, moerassen en open ruimten elkaar afwisselen. Het is nu tijd voor bosonderhoud, ook wel ‘jeugdverzorging’ genoemd. Staatsbosbeheer is dit jaar, in drie naast elkaar liggende percelen, gestart met het blessen van de bomen (het aanbrengen van een markering op de boom). De gebleste bomen worden gekapt zodat er meer ruimte ontstaat voor ‘toekomstbestendige bomen’. Staatsbosbeheer gaat voor deze werkzaamheden onconventioneel en vooruitstrevend te werk.
Een van de grote verschillen is dat gekozen is om de zogenaamde ‘dunningspaden’ op 40 meter van elkaar te leggen. Hierdoor wordt er veel minder bos weggehaald en zullen de machines de bodem minder belasten.
Zowel dit als de randbomen zullen in alle drie de percelen machinaal worden uitgevoerd. De rest van de dunning zal verschillend gedaan worden:
• In het eerste perceel wordt zoveel mogelijk regulier gewerkt. Dit betekend machinaal vellen wat mogelijk is en de rest eventueel met handzager en trekker lier naar het dunningspad slepen.
• Het tweede perceel is een stuk smaller hier komt dus geen dunningspad en wordt de dunning volledig uitgevoerd door handzagers. En met behulp van een lier op een afstand bestuurbare werktuigdrager (Moritz) uit de percelen gesleept.
• Voor het derde perceel zal in de basis 2 dunningspaden worden aangebracht. De dunning wordt verder uitgevoerd door handzagers waarna het hout met behulp van paarden naar de dunningspaden wordt gebracht. De paarden zijn veel lichter dan de machines en zorgen dus voor minder bodem belasting.
Niet alleen de boswerkzaamheden zullen dus anders worden uitgevoerd. Ook zijn alle drie de percelen vooraf ingemeten met een drone en na de boswerkzaamheden zal deze meting worden herhaald. De bedoeling is om deze methoden van deze drie percelen te blijven herhalen alsmede de metingen zodat de verschillen tussen de methoden kunnen worden waargenomen. Hierbij monitort Staatsbosbeheer: wat er precies is uitgevoerd en welk effect het heeft op kroonoppervlakte en stamtal. Dit alles met als doel de groeiruimte voor de toekomstbestendige bomen te vergroten.
De werkzaamheden met de Moritz en de paarden zullen worden uitgevoerd in de eerste week van oktober. Geïnteresseerden kunnen dit in het Bentwoud komen bekijken, voor meer informatie kunt u contact opnemen middels het emailadres: [email protected]