Lansingerland koploper in Zuid-Holland met zonnepanelen

17 september 2024
 

Lansingerland is de nieuwe koploper in Zuid-Holland als het gaat om het aantal zonnepanelen op daken. Volgens recente cijfers van het CBS, geanalyseerd door energiebedrijf Zonneplan, wekt 48,9 procent van de woningen in Lansingerland inmiddels zonnestroom op. Daarmee neemt de gemeente de eerste plaats over van Hardinxveld-Giessendam, waar 46,3 procent van de huizen zonnepanelen heeft. Dit maakt Lansingerland tot dé gemeente met de hoogste zonne-energieproductie in de provincie.

Hoewel Maassluis het afgelopen jaar de grootste stijging kende in het aantal woningen met zonnepanelen, blijft Lansingerland in absolute zin aan kop. Naast Lansingerland en Hardinxveld-Giessendam zijn er andere gemeenten zoals Goeree-Overflakkee, Pijnacker-Nootdorp en Kaag en Braasem waar meer dan 45 procent van de huizen nu zonnestroom opwekt. Grote steden zoals Rotterdam, Den Haag en Delft blijven wat achter, voornamelijk vanwege het hoge aantal huurwoningen en appartementen, waar de installatie van zonnepanelen vaak afhangt van verhuurders of Verenigingen van Eigenaren.

Toename in zonne-energieproductie
In Lansingerland is het percentage woningen met zonnepanelen gestaag gegroeid, wat aansluit bij de algemene trend in Zuid-Holland. Gemeenten waar al een groot deel van de huizen zonnepanelen heeft, zoals Hardinxveld-Giessendam, kenden een kleinere groei van 11,7 procent. Maassluis daarentegen zag een indrukwekkende toename van 43,3 procent in het aantal energieproducerende woningen.

Zonnepanelen blijven rendabel
Ondanks de onzekerheid over het rendement van zonnepanelen door mogelijke veranderingen in de salderingsregeling en de invoering van terugleverkosten, blijft investeren in zonnepanelen volgens Zonneplan een verstandige keuze. Een huishouden dat in 2024 zonnepanelen aanschaft, kan deze binnen zes jaar terugverdienen. De levensduur van zonnepanelen wordt geschat op 25 tot 30 jaar.

Foto: Pixabay