Vier handen één piano: Het verhaal van Marianne en Maureen

14 september 2024
 

Marianne Hansen en Maureen van Ijzerloo vormen samen een pianoduo dat al bijna 10 jaar lang mensen weet te raken met hun muziek. Al vanaf hun twaalfde spelen ze samen en inmiddels hebben ze een naam voor zichzelf gemaakt in de klassieke muziekwereld. “We zaten in de brugklas toen onze leraar ons samen liet spelen. Vanaf dat moment wisten we dat dit iets bijzonders was.” vertelt Maureen enthousiast.

Hun unieke samenspel als “quatre-mains” (vier handen) betekent dat ze samen op één piano spelen, wat een nauwe samenwerking vereist. “We wisselen regelmatig van plek achter de piano. Dat houdt het fris en uitdagend,” zegt Marianne. “De rechterkant speelt meestal de melodie, terwijl links de begeleiding doet. Maar we vinden het allebei leuk om beide kanten te spelen.”

Hun muzikale voorbeelden variëren, maar één duo heeft een speciale plek in hun hart. “De gebroeders Jussen zijn onze grote inspiratie.” deelt Maureen. “We hebben ze een keer live gezien, en dat was echt indrukwekkend. Ze zijn zo goed op elkaar ingespeeld. Dat willen wij ook bereiken.” Toch vinden ze ook solo pianisten inspirerend: “Er zijn zoveel geweldige pianisten waar we naar opkijken.” voegt Marianne toe.

Op 21 september 2024 geven Marianne en Maureen een bijzonder concert tijdens Cultuur aan het Lint in de OVG kerk in Berkel en Rodenrijs. “We spelen stukken van Ravel, Schubert en Saint-Saëns. Het is muziek die je niet vaak meer live hoort, en daarom vonden we het belangrijk om deze werken te kiezen.” zegt Marianne. Voor Maureen is dit concert extra speciaal: “Ik ben opgegroeid in Bergschenhoek, dus het voelt heel bijzonder om hier te spelen. Het is echt thuiskomen.”

Voor jonge muzikanten zoals zij, is het cruciaal om podia te krijgen waar ze kunnen optreden. “Zeker in deze tijd, waarin cultuur soms onder druk staat, is het belangrijk dat er kansen blijven voor jong talent. Je leert zoveel van live spelen.” vertelt Maureen. Ze zijn daarom ook dankbaar voor initiatieven zoals Cultuur aan het Lint, die zulke kansen bieden. “We zijn heel blij dat we hier mogen optreden. Het is een geweldige manier om ons verder te ontwikkelen als muzikanten.”

Het duo hoopt dat veel mensen komen genieten van hun muziek. “We spelen hele mooie pianomuziek die we graag met iedereen willen delen.” zegt Marianne. “Het wordt een prachtige avond.”

 

Beluister het fragment uit het magazine hieronder terug.