Een appartement kopen in Lansingerland? Zoveel eigen geld heb je nodig

11 september 2024
 

Alleenstaande starters in Lansingerland staan voor een grote uitdaging op de woningmarkt. Voor een ‘gemiddeld appartement’ moet je als alleenverdiener met een modaal salaris momenteel bijna € 260.000 aan eigen geld inleggen. Dit blijkt uit onderzoek van Independer. In sommige gemeenten in Zuid-Holland liggen deze bedragen zelfs nog hoger.

“Voor een alleenstaande starter in Lansingerland is het zonder aanzienlijke eigen inleg haast onmogelijk om een appartement te bemachtigen.” legt Marga Lankreijer, hypotheekexpert bij Independer uit. “Naast een maximale hypotheek is eigen spaargeld cruciaal. Voor alleenverdieners boven de 35 komt hier gemiddeld nog eens € 7.200 bij, omdat zij ook 2% overdrachtsbelasting moeten betalen over de koopsom.”

Lansingerland onder de top van Zuid-Hollandse gemeenten
Hoewel Lansingerland niet de duurste gemeente van Zuid-Holland is voor starters, behoort het wel tot de duurste. Het gemiddelde bedrag dat je hier als alleenstaande starter moet inleggen, ligt net onder de € 260.000. Ter vergelijking: in Wassenaar, de duurste gemeente voor starters, ligt de eigen inleg voor een appartement rond de € 329.216.

In Zuid-Hollandse gemeenten waar de meeste eigen inleg nodig is om een appartement te kopen, zien de cijfers er als volgt uit:
– Wassenaar: gemiddeld € 329.216 eigen inleg
– Voorschoten: gemiddeld € 261.881 eigen inleg
– Noordwijk: gemiddeld € 261.493 eigen inleg
– Lansingerland: gemiddeld € 259.812 eigen inleg
– Midden-Delfland: gemiddeld € 227.303 eigen inleg

Startersleningen als mogelijke oplossing
Om de positie van starters op de woningmarkt iets te verbeteren, verstrekken sommige gemeenten startersleningen. Dit geldt ook voor Lansingerland. “Met een starterslening kun je als starter geld lenen van de gemeente om je eerste huis te kopen wanneer je inkomen niet voldoende is voor een reguliere hypotheek.” legt Lankreijer uit. De lening kan ervoor zorgen dat starters net dat laatste stukje financiële ruimte krijgen om hun eerste woning te kopen. Uiteraard gelden hierbij voorwaarden, zoals dat het je eerste woning moet zijn en dat je er zelf gaat wonen.

Eigen inleg in Lansingerland vergelijkbaar met het landelijk gemiddelde
Hoewel de benodigde eigen inleg in Lansingerland hoog is, zijn de bedragen in vergelijking met andere provincies niet uitzonderlijk. In Noord-Holland liggen de bedragen bijvoorbeeld nog hoger, met een gemiddelde eigen inleg van ruim € 300.000 voor starters met een modaal salaris. Daarentegen ligt het bedrag in Drenthe een stuk lager; hier hebben alleenstaande starters gemiddeld ‘slechts’ € 78.000 eigen inleg nodig.