Van vakantie-idee tot snackbedrijf: Vader en zoons over hun ondernemingsavontuur

5 september 2024
 

Wat begon als een kleinschalig project tijdens de zomervakantie, is uitgegroeid tot een succesvolle onderneming, waarbij het hele gezin samenwerkt aan het maken van unieke kroketten en snacks. Vader Patrick en zijn twee jonge zoons, Linck (12) en Duuk (10), vertelde met trots over hun opkomende snackbedrijf in de studio bij Goedenavond Lansingerland.

Linck, de oudste van de twee, vertelde hoe het allemaal begon: “We maakten eerst kroketten en snacks voor onszelf, gewoon voor in het weekend. Toen kwam papa met het idee om er een bedrijf van te maken. En zo zijn we begonnen.” Patrick voegt daaraan toe: “Ze zaten altijd vol met ondernemingsplannen, van kledinglijnen tot armbanden. Maar dit was iets waarvan ik dacht: dit is te overzien, laten we het proberen.”

Al snel groeide hun idee uit tot een wekelijkse activiteit. In een keuken die ze konden gebruiken bij een lokaal eetcafé, bereiden ze nu elk weekend verschillende snacks, zoals kroketten met rundvlees, kip, asperge en garnalen. “Alles maken we helemaal zelf.” legt Duuk trots uit. “We snijden de kip, kruiden die met bloem en specerijen, en daarna paneren we het. Het is echt een heel proces, maar wel leuk.”

Voor vader Patrick is het niet alleen het product dat telt, maar vooral de samenwerking met zijn zoons. “Het is geweldig om samen bezig te zijn.” zegt hij. “Ze leren niet alleen koken, maar ook hoe een bedrijf werkt. We hebben alles netjes op een aparte rekening staan. Ze leren over inkoop, verkoop en het beheren van geld. Dat vind ik belangrijk.” Op de vraag waarom de jongens zo graag willen ondernemen, antwoordt Linck zonder twijfel: “Omdat het gewoon heel leuk is om te doen! En het is gezellig om andere mensen te zien. Bovendien leren we ook hoe je alles zelf kunt regelen. Dat voelt goed.”

Toekomstplannen en Dromen
Ondanks hun jonge leeftijd, hebben de jongens al grote plannen voor de toekomst. “We dromen ervan om een foodtruck te hebben.” zegt Linck enthousiast. “Dan kunnen we naar festivals en markten om onze snacks te verkopen.” Patrick knikt instemmend: “We waren net te laat voor het Opperdepop festival dit jaar, maar misschien volgend jaar!”

Voor Linck ligt de toekomst in de horeca: “Ik wil kok worden. Het lijkt me geweldig om in een sterrenrestaurant te werken.” Duuk, die ook zijn eigen ambities heeft, zegt met een glimlach: “Of misschien een hondenpension beginnen. Dat lijkt me ook leuk!”

Ondernemerschap met een glimlach
Hoewel het bedrijf nog jong is, hebben de jongens al veel geleerd en zijn ze vastbesloten om door te groeien. “Ik denk dat we goed bezig zijn omdat de snacks lekker zijn.” zegt Patrick met een knipoog. “En het is gewoon heel leuk om samen met mijn zoons dit avontuur aan te gaan.” Linck en Duuk hebben met hun snackbedrijf al een indrukwekkende start gemaakt, en ze zijn nog lang niet van plan om te stoppen. Zoals Lynck het zelf verwoordt: “Het voelt soms wel als werk, maar het is geen stom werk. Ik vind het leuk!”

Bekijk het fragment uit Goedenavond Lansingerland