Lansingerland bloeit: Drie jaar Horti Science

28 augustus 2024
 

Terwijl hij als jongen van acht in de kas paprika’s stond te snijden, had Leon Hoek nooit kunnen bedenken dat hij jaren later als wethouder aan de basis zou staan van een internationaal erkend centrum voor glastuinbouw. “Mijn vader was lasser in de kassen, en ik werkte zelf ook in de rozen en tulpen.” herinnert Hoek zich. 

Vandaag de dag is hij trots op wat de tuinbouw in Lansingerland heeft bereikt. Als wethouder is hij nauw betrokken bij het Horti Science District in Bleiswijk, een project dat de afgelopen drie jaar de regio heeft getransformeerd tot een broedplaats van innovatie. “We hebben Lansingerland echt op de kaart gezet.” vertelt Hoek met een glimlach. “En dat had ik als kleine jongen in de kassen nooit kunnen dromen.”

Met het Horti Science District wil wethouder Hoek een brug slaan tussen de traditionele glastuinbouw en de toekomst van de sector. “We hebben geïnvesteerd in nieuwe technieken en samenwerkingen opgezet tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en de overheid. Het resultaat? Lansingerland is nu een internationaal voorbeeld van innovatieve glastuinbouw.” legt hij uit.

Het project trok zelfs de aandacht van over de hele wereld. “Onlangs hadden we een delegatie uit Zuid-Korea op bezoek. Het is bijzonder om te zien hoe onze manier van telen wereldwijd bewondering oproept.” zegt Hoek trots. Ondanks de focus op innovatie, blijft hij zich ook inzetten voor de traditionele tuinders in de regio. “Die tuinders hebben onze regio grootgemaakt, en zij zijn nog steeds van onschatbare waarde.”

Hoek is vastberaden om de jeugd te blijven betrekken bij de glastuinbouw. “Er is nog steeds een misverstand dat werken in de kas minderwaardig is, maar niets is minder waar. Tegenwoordig zijn het hoogtechnologische omgevingen waarin je als computerspecialist of teelttechnicus veel kunt betekenen.” legt hij uit. “Ik wil dat jongeren dat inzien en dat ze net zo trots worden op deze sector als ik.” Voor de komende jaren heeft Wethouder Leon Hoek grote plannen. Het recent geopende Innovatie Center in Bleiswijk is daar een voorbeeld van. “We willen een plek creëren waar alles samenkomt: teelt, onderwijs, startups. Het moet dé plek worden waar je moet zijn als je iets wilt met glastuinbouw.” vertelt hij enthousiast.

Luister naar het radio interview met Leon Hoek terug.