Drugslab ontdekt in Bleiswijk in april: 16 maanden gevangenisstraf voor Vlaardinger

27 augustus 2024
 

De rechtbank Rotterdam heeft op 26 juli 2024 een 50-jarige man uit Vlaardingen veroordeeld tot 16 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, vanwege zijn betrokkenheid bij een drugslab dat in een garagebox aan de Overbuurtseweg in Bleiswijk was opgezet. Het drugslab werd op 6 april 2024 door de politie ontdekt en ontmanteld.

Op zaterdagochtend 6 april 2024 deed de politie een inval in een woning aan de Overbuurtseweg, na informatie te hebben ontvangen over een mogelijk drugslab. Hoewel er in de woning zelf niets werd gevonden, troffen de agenten in een achtergelegen garage een volledig operationeel drugslab aan. De politie arresteerde ter plekke een 50-jarige man uit Vlaardingen, die in het lab bezig was op het moment van de inval. Het lab was uitgerust met een grote RVS-ketel van 840 liter, destillatie-opstellingen, en er stond 450 liter aan chemicaliën waaronder natriumhydroxide, mierenzuur en formamide.

Een foutje of een ongeluk met deze chemicaliën in deze hoeveelheden kan leiden tot een aanzienlijke explosie. Om een idee te geven van de impact: bij een drugslab in Rotterdam vond recent een explosie plaats waarbij een groot deel van het gebouw werd verwoest en de schokgolf in de wijde omtrek te voelen was. Maar dat drugslab was wel aanzienlijk groter en anders van opzet dan het drugslab dat in Bleiswijk is aangetroffen. De Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) was aanwezig om het chemische proces veilig te stoppen en de apparatuur in beslag te nemen.

Het onderzoek naar de activiteiten in en rondom het drugslab loopt nog steeds, en de politie sluit verdere aanhoudingen niet uit. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de veroordeelde man niet alleen handelde, maar deel uitmaakte van een groter netwerk dat zich bezighoudt met de productie en mogelijke handel van drugs, zowel binnen als buiten Nederland.

Foto ter illustratie.