Nieuwe schooljaar van start: twee nieuwe basisscholen openen in Bergschenhoek

26 augustus 2024
 

Vandaag is het zover: het nieuwe schooljaar begint, en dit jaar markeert een bijzondere start in Bergschenhoek. Twee nieuwe basisscholen, IKC het Avontuur en IKC het Palet, openen hun deuren en verwelkomen hun eerste leerlingen. Hoewel de klassen nog klein zijn, met slechts acht kinderen in totaal, is de visie van de directrices Angelique te Braak en Marian Siepel groots.

Hoewel de scholen aanvankelijk gepland stonden om in de wijk Wilderszijde te openen, zijn ze nu tijdelijk gehuisvest aan de Zuiderparklaan. Deze locatie biedt volop mogelijkheden voor groei. De verwachting is dat, met de komst van meer dan 2500 woningen in de nabije toekomst, het aantal leerlingen snel zal toenemen. Maar voor nu ligt de focus op persoonlijke aandacht en een vernieuwende aanpak.

“De kinderen krijgen hier ontzettend veel extra aandacht.” zegt Angelique te Braak. “Met vijf leerlingen op mijn school en drie op die van Marian, kunnen we echt inspelen op de individuele behoeften van ieder kind. En dat is een enorme luxe in het onderwijs.”

De directrices hebben samen 65 jaar ervaring in het onderwijs, en die ervaring gebruiken ze om een nieuwe standaard te zetten. Sport, spel en verbinding met de natuur staan centraal in hun onderwijsfilosofie. “Kinderen zitten tegenwoordig veel te veel stil.” vertelt Angelique. “We willen dat ze leren door te bewegen. Bijvoorbeeld, door rekensommen te koppelen aan fysieke activiteiten, zoals springend de tafel van 2 oefenen. Zo blijft de stof beter hangen en hebben de kinderen er ook nog plezier in.”

Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan lessen over veerkracht en samenwerking. Marian Siepel benadrukt het belang van het ontwikkelen van sociale vaardigheden. “In een steeds meer geïsoleerde samenleving willen wij kinderen leren om open te staan voor anderen. Samenwerken, leren van elkaar en het ontwikkelen van veerkracht zijn cruciale vaardigheden die wij onze leerlingen willen meegeven.”

Foto: Gemeente Lansingerland