De discussie over de komst van windmolens in Bleizo, het gebied op de grens van Zoetermeer en Lansingerland, sleept zich voort. Al bijna tien jaar wordt er gesproken over de bouw van windmolens in dit gebied, maar tot nu toe zonder concreet resultaat. De grote vraag blijft: komen deze windmolens er ooit nog? En wat betekent dit voor de inwoners van Lansingerland, in het bijzonder Bleiswijk?
De plannen voor windmolens in de regio dateren al van 2014. Destijds maakten verschillende gemeenten, waaronder Lansingerland, afspraken met de provincie Zuid-Holland om meer duurzame energie op te wekken. Bleizo werd aangewezen als de locatie voor windmolens in Lansingerland. Echter, tien jaar later zijn er nog geen windmolens geplaatst en lijkt de situatie complexer dan ooit.
Provincie neemt regie over
In de afgelopen jaren bleek het lastig voor de gemeente Lansingerland om de plannen voor windmolens in Bleizo te realiseren. Verschillende redenen, waaronder het ontbreken van marktpartijen die de windmolens wilden bouwen, zorgden voor vertraging. Uiteindelijk besloot de gemeente de plannen terug te geven aan de provincie.
De provincie Zuid-Holland besloot daarop zelf de regie in handen te nemen. Ondanks de eerdere bezwaren van Lansingerland, ziet de provincie nog steeds mogelijkheden voor windenergie in Bleizo. Momenteel wordt er een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd, waarvan de resultaten in oktober worden verwacht. Dit onderzoek moet duidelijk maken of en waar er in Bleizo windmolens kunnen komen.
Ruzie over Bleizo
Het plan voor windmolens in Bleizo stuit op weerstand vanuit Lansingerland. De gemeente heeft namelijk andere plannen voor dit gebied. Bleizo is ook aangewezen voor de bouw van vijf- tot zesduizend nieuwbouwwoningen, een ontwikkeling die essentieel is voor de groei van de regio. Deze tegenstrijdige belangen leidden begin dit jaar tot een impasse tussen de gemeente en de provincie.
In februari escaleerde de situatie zelfs tot een ‘bestuurlijke impasse’. Lansingerland vroeg toenmalig demissionair minister Hugo de Jonge om te bemiddelen, maar de provincie wees deze mogelijkheid af. Volgens gedeputeerde Berend Potjer was bemiddeling niet nodig; de provincie besloot in plaats daarvan het onderzoek naar mogelijke locaties voor windenergie voort te zetten.
Wat staat Bleiswijk te wachten?
De inwoners van Bleiswijk en Lansingerland zitten ondertussen in onzekerheid. Hoewel er vanuit verschillende kanten wordt aangedrongen op een snel besluit, zal het waarschijnlijk nog tot eind volgend jaar duren voordat er duidelijkheid is over de definitieve locaties voor windmolens in de regio. De uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek zullen hierin een belangrijke rol spelen.
Tot die tijd blijft het onduidelijk of en wanneer er windmolens in Bleizo, en dus mogelijk dichtbij Bleiswijk, zullen verrijzen. De uitkomst van deze discussie zal niet alleen bepalend zijn voor de energieopwekking in de regio, maar ook voor de toekomst van woningbouwplannen in Bleizo.
De discussie over duurzame energie en de toekomst van Bleizo houdt de gemoederen in Lansingerland en Bleiswijk voorlopig bezig. Inwoners kunnen voorlopig alleen afwachten terwijl de provincie en de gemeente proberen tot een oplossing te komen die voor alle partijen acceptabel is.