Wandelroutes in Lansingerland: Natuur en ontspanning

20 augustus 2024
 

Lansingerland is de afgelopen decennia snel ontwikkeld. Waar vroeger vooral polders en weilanden lagen, verrijzen nu nieuwe woonwijken. Toch is er rondom de bebouwing nog steeds een aanzienlijk aantal wandelroutes te vinden. Deze routes zijn niet alleen populair onder de lokale bevolking, maar trekken ook wandelaars uit de regio aan.

Veel mensen denken bij wandelen vooral aan een ontspannen activiteit, maar er komt meer bij kijken. Elma Mulder, coördinator van wandel- en hardloopclub De Kieviten, benadrukt het belang van de juiste techniek. “Net zoals bij hardlopen, is het bij wandelen belangrijk om op je techniek te letten, vooral als je lange afstanden loopt. Een goede techniek maakt het niet alleen makkelijker voor je lichaam, maar zorgt er ook voor dat je comfortabel langere afstanden kunt wandelen.”

Ondanks dat Lansingerland steeds moderner wordt, hebben we nog steeds prachtige groene gebieden zoals de Rottemeren en het Bergse Bos,” vertelt Mulder. Ze vindt het bijzonder dat je in deze regio van de ene naar de andere gemeente kunt wandelen, zonder echt door te hebben dat je grenzen passeert. “Het is een uniek gebied dat zeker het ontdekken waard is.”

Wandelen is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook een sociale activiteit. Voor veel mensen is het een manier om anderen te ontmoeten en tegelijkertijd van de natuur te genieten. Bij De Kieviten kun je samen wandelen, wat niet alleen goed is voor je conditie, maar ook voor je sociale leven. Mulder legt uit: “Mensen praten onderweg, delen ervaringen en maken op een ontspannen manier nieuwe vrienden.”

Mulder is positief over de toekomst van wandelen in de regio. “We hebben hier nog steeds prachtige wandelroutes. Het is belangrijk dat we deze blijven waarderen en gebruiken. Hoe meer mensen wandelen, hoe meer aandacht er zal zijn voor het behoud van deze natuurgebieden.”

Beluister hier het interview met Elma Mulder