55 jaar Jodocus Festival: Een traditie van zomerse festiviteiten

19 augustus 2024
 

Al 55 jaar is het een begrip in Lansingerland: Het Jodocusfestival. In de een-na-laatste week van de zomervakantie zetten vele vrijwilligers zich in om kinderen van 4 t/m 12 jaar drie onvergetelijke dagen te laten beleven.

Gabriëlla Torenvlied, sinds 2019 voorzitter van het festival, geeft aan dat het festival staat of valt met de vrijwilligers die leiding willen zijn. ‘Dit jaar hebben we de inschrijving eerder stop moeten zetten, omdat we te weinig leiding hadden.’, aldus Gabriëlla. De vrijwilligers die leiding zijn, zijn heel erg enthousiast over de activiteiten. Maar de organisatie is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Want ook al is er een vaste kern die elk jaar meedoet, ze zijn op zoek naar extra handjes. Zo kunnen ze nog meer kinderen drie leuke dagen bezorgen.

De groep is verdeeld in de onderbouw (4 t/m 7 jaar) en de bovenbouw (8 t/m 12 jaar). Ook binnen die twee groepen zijn de kinderen onderverdeeld in leeftijdsgroepen. Elke groep heeft zo zijn eigen activiteiten. ‘De kinderen komen in contact met heel veel instanties in Lansingerland.’, licht Gabriëlla toe. Speurtochten, een roofvogelshow, survivalen, bloemstukjes maken, op bezoek bij de brandweer en een waterspektakel met de jeugdbrandweer, het komt allemaal voorbij tijdens deze drie dagen. De kinderen zijn van 10 tot 16 uur onder de pannen.

Dit jaar bestaat het Jodocusfestival 55 jaar, wat het een extra feestelijk tintje geeft. Het thema is met deze twee vijven dan ook Double Trouble. De kinderen komen met een lach aan om 10 uur en gaan om 16 uur weer naar huis met, zo mogelijk, nog een grotere lach.

Maar, benadrukken de vrijwilligers, het staat of valt met de aanmeldingen van vrijwilligers. Het is fijn voor ouders dat de kinderen drie dagen superleuke activiteiten doen tijdens het Jodocusfestival, zonder de leiding kan het festival niet door gaan. Of er kunnen minder kinderen meedoen.

In januari wordt er gestart met het voorbereiden van de nieuwe editie. ‘Iedereen die zich aan wil melden als vrijwilliger, kan naar de website www.jodocusfestival.nl gaan om ervoor te zorgen dat de kinderen volgend jaar weer drie fantastische dagen beleven.’

De kinderen zijn het er allemaal over eens: ‘Het Jodocusfestival is superleuk, want je maakt nieuwe vrienden en doet allemaal leuke spelletjes.’, aldus deelneemster Sanne.