Lansingerland onder de snelst groeiende gemeenten in de regio

16 augustus 2024
 

Gisteren bereikte Nederland een historische mijlpaal: de bevolking passeert de grens van 18 miljoen inwoners. Deze snelle groei is opvallend, vooral omdat Nederland in 2016 nog op 17 miljoen inwoners stond. In slechts acht jaar tijd zijn er landelijk ruim een miljoen mensen bijgekomen. Ook in de regio, waaronder de gemeente Lansingerland, is de bevolking flink gegroeid, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Lansingerland groeit snel
Lansingerland behoort tot de snelst groeiende gemeenten in de regio. Met een groei van 11,1 procent sinds 2016, staat Lansingerland op de tweede plaats, net achter Hendrik-Ido-Ambacht (11,2 procent). In 2016 woonde er in de Gemeente Lansingerland 59.064 inwoners. In 2024 zijn dat inmiddels 65.594 inwoners. Deze groei komt voornamelijk door een toename van het aantal gezinnen en een toestroom van nieuwe inwoners. Maassluis staat op de derde plek met een groei van 11 procent.

Regionale verschillen
Niet elke gemeente in de regio zag een stijging in het aantal inwoners. Terwijl steden als Rotterdam (6,5 procent), Schiedam (6,1 procent) en Vlaardingen (6,4 procent) een gematigde groei kenden, bleef Dordrecht achter met een stijging van slechts 2,8 procent. Papendrecht was de enige gemeente in de regio waar het aantal inwoners licht daalde met 0,2 procent. Deze afname komt doordat er meer mensen zijn overleden dan dat er kinderen werden geboren en doordat meer mensen zijn vertrokken dan er zijn bijgekomen.

Oorzaken van bevolkingsgroei
Volgens het CBS is de sterke bevolkingsgroei voornamelijk toe te schrijven aan buitenlandse migratie. Hoewel er meer mensen uit de grote steden vertrokken dan er naartoe verhuisden, groeide de bevolking door een toename van migranten en het feit dat er meer kinderen werden geboren dan dat er mensen overleden. De afgelopen twee jaar overleden er in Nederland meer mensen dan dat er kinderen werden geboren, maar door immigratie bleef de bevolking toch groeien. Vooral mensen uit Oekraïne en Syrië hebben bijgedragen aan de recente groei.

 

Eerder maakte we een reportage over de woningbouw in Lansingerland.