Man uit Lansingerland veroordeeld tot gevangenisstraf en TBS

15 augustus 2024
 

De rechtbank in Rotterdam heeft een 22-jarige man uit Lansingerland veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf, gevolgd door TBS met dwangverpleging. De man werd schuldig bevonden aan mishandeling en gewelddadige diefstal.

Op 20 april 2023 mishandelde de man zijn moeder in Berkel en Rodenrijs door haar meerdere malen te slaan met een stofzuigerslang en een pan. Hij bedreigde haar daarbij met de dood en sloeg ook zijn zus met een pan. Bovendien richtte hij vernielingen aan in het huis van zijn moeder.

De verdachte leed aan ernstige psychische stoornissen, waaronder een autismespectrumstoornis en een schizofrenie-spectrumstoornis, waardoor hij voor deze feiten ontoerekeningsvatbaar werd verklaard.

Daarnaast pleegde de man op 10 december 2023 een gewelddadige diefstal bij een McDonald’s in Den Haag en werd hij op 22 mei 2023 in Rotterdam betrapt met een illegaal vuurwapen. Voor deze daden werd hij verminderd toerekeningsvatbaar geacht.

Na zijn gevangenisstraf zal de man worden opgenomen in een kliniek voor intensieve behandeling. De rechtbank achtte deze maatregel noodzakelijk vanwege het hoge risico op herhaling en zijn complexe psychische problematiek.

 

Foto: Rijnmond