Steeds meer Lansingerlanders verhuizen naar het buitenland

13 augustus 2024
 

In het afgelopen jaar besloten maar liefst 146 inwoners van Lansingerland hun koffers te pakken en naar het buitenland te verhuizen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, die zijn geanalyseerd door het verhuisplatform Verhuisoffertes.com. De trend is niet uniek voor Lansingerland; ook andere Zuid-Hollandse gemeenten, zoals Pijnacker-Nootdorp, Den Haag, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Delft en Rotterdam, zagen relatief veel inwoners emigreren.

Uit een recent onderzoek van Verhuisoffertes.com blijkt dat bijna één op de drie Zuid-Hollanders overweegt om naar het buitenland te verhuizen. Voor veel mensen is dit nog een abstract idee zonder concrete plannen, maar toch zegt één op de elf binnen vijf jaar te willen vertrekken. “Een beter klimaat, goedkopere huizen en lagere kosten van levensonderhoud zijn veelgenoemde redenen.” aldus Verhuisoffertes.com.

België en Spanje populaire bestemmingen
België is al jaren de meest populaire bestemming voor Nederlandse emigranten. Jaarlijks vertrekken er zo’n 5600 Nederlanders naar het zuiden, vaak aangetrokken door de betaalbare huizen. Ook Duitsland, Spanje en de Verenigde Staten zijn populaire keuzes. “De afnemende interesse voor het Verenigd Koninkrijk na de Brexit maakt het waarschijnlijk dat Frankrijk binnenkort deze plek overneemt in de top-5.” meldt het onderzoek.

Jongeren willen massaal weg
Opvallend is dat vooral jongeren sterk de drang voelen om te emigreren. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 58 procent van de 18- tot 30-jarigen plannen heeft om naar het buitenland te verhuizen, waarbij 5 procent dit zelfs binnen een jaar al ziet gebeuren. “Het is begrijpelijk dat 60- en 70-plussers minder behoefte hebben om te verhuizen, maar dat zoveel jongeren deze wens hebben, is wel opvallend.”

Het onderzoek toont ook aan dat de interesse in emigratie de laatste jaren stabiel blijft, met een lichte toename sinds de coronapandemie. Het jaarlijks aantal emigranten ligt sinds 2022 weer op het niveau van 2017, rond de 43.000 mensen.