Jeffrey Molenaar verlengt zijn missie voor brandveilig Lansingerland

5 augustus 2024
 

Berkel en Rodenrijs – Jeffrey Molenaar is al een jaar wijkbrandweerman in Lansingerland. Zijn aanstelling is zo succesvol dat deze nu verlengd is tot januari 2025. Jeffrey helpt de gemeente brandveiliger te maken en geeft voorlichting aan inwoners over brandveiligheid.

Afgelopen week was Jeffrey te gast in de studio bij Marc de Boer en Michael de Konink, waar hij vertelde over zijn werk en handige tips deelde

Preventie en Voorlichting
Jeffrey benadrukte dat de wijkbrandweer een belangrijke preventieve rol speelt. “We proberen branden te voorkomen door mensen voorlichting te geven over het veilig gebruik van apparatuur,” legde hij uit. Vooral met de opkomst van elektrisch laden, zoals bij elektrische fietsen en scooters, is dit steeds belangrijker geworden.

Veelvoorkomende Brandrisico’s
In de studio besprak Jeffrey de meest voorkomende oorzaken van brand. Een groot deel van de branden ontstaat door onoplettendheid in de keuken, zoals bij een vlam in de pan. “Gooi nooit water op een vlam in de pan, dit kan een explosie veroorzaken,” waarschuwde hij. In plaats daarvan raadt hij aan een deksel of een blusdeken te gebruiken om het vuur te doven.

Ook barbecueën brengt risico’s met zich mee, vooral als de kolen niet goed worden afgekoeld. “Laat kolen afkoelen in de barbecue of gooi er water overheen voordat je ze weggooit.” adviseerde Jeffrey.

Elektrische Steps en Scooters
Jeffrey waarschuwde ook voor de gevaren van goedkope opladers en elektrische steps uit het buitenland. “Gebruik alleen opladers met een keurmerk en laad apparaten overdag op terwijl je erbij blijft,” zei hij. “Goedkope opties kunnen gevaarlijk zijn en brand veroorzaken.”

Samenwerking voor Brandveiligheid
Om brandveiligheid te bevorderen, werkt de brandweer nauw samen met verschillende organisaties, zoals Dichtbij Wonen en Welzijn Lansingerland. Vanaf september zal er in Berkel een maandelijks spreekuur zijn waar inwoners terecht kunnen voor advies over brandveiligheid. Dit spreekuur wordt georganiseerd in de voormalige Primera aan de Wilhelminastraat.

Tips voor Thuis
Jeffrey deelde ook enkele praktische tips om thuis brandgevaar te verminderen:

  • Ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie en plaats koolmonoxidemelders bij verbrandingsapparaten.
  • Rookmelders: Test je rookmelders elke eerste maandag van de maand, tegelijk met het landelijke testalarm om 12.00 uur.
  • Barbecue: Controleer gasbarbecues op lekkages en gebruik geen spiritus of aanmaakblokjes binnen.

Broodje Brandweer
In september start een nieuw initiatief: ‘Broodje Brandweer’. Dit is een evenement waarbij senioren in alle dorpskernen worden uitgenodigd voor een lunch met tips en trucs over brandveiligheid en veilig leven thuis. Meer informatie over aanmelding zal binnenkort beschikbaar zijn.

Jeffrey sloot af met een laatste gouden tip: “Test je rookmelders regelmatig en zorg dat je altijd voorbereid bent op noodsituaties.” Voor meer informatie kunnen inwoners terecht op rijnmondveilig.nl.

Luister hier het gesprek met Jeffrey Molenaar terug.