Negatief zwemadvies voor Bleiswijkse Zoom vanwege blauwalg

2 augustus 2024
 

Vanaf 1 augustus 2024 geldt er een negatief zwemadvies voor de zwemlocatie Bleiswijkse Zoom. Zwemmen in dit gebied wordt sterk ontraden vanwege de aanwezigheid van blauwalg. Deze bacteriën kunnen huidirritatie en maag-/darmklachten veroorzaken.

De zwemlocatie Bleiswijkse Zoom bevindt zich aan de noordkant van de kanovijver in het recreatieterrein en dagcamping Bleiswijkse Zoom in Bleiswijk. Hier zijn een strand en een ligweide waar bezoekers normaal gesproken kunnen genieten van het water.

Gezondheidsrisico’s
Blauwalg verschijnt als drijflagen op het water en kan heldergroen, groenblauw of helder blauw van kleur zijn.  Blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken bij zwemmers en watersporters. Symptomen zijn onder andere irritaties aan de ogen en huid, hoofdpijn, misselijkheid, en maag- en darmklachten. In sommige gevallen kunnen er grotere gezondheidsproblemen optreden. Meestal verdwijnen de klachten na vijf dagen.

Veiligheidstips
Het is belangrijk om niet te zwemmen of te surfen in water dat besmet is met blauwalg. De gifstoffen kunnen via de mond het lichaam binnendringen, wat vooral voor kinderen en huisdieren gevaarlijk kan zijn. Kinderen kunnen onbewust slokken water binnenkrijgen en huisdieren kunnen ziek worden door besmet water te drinken of door hun vacht schoon te likken.

Als je toch in aanraking bent gekomen met blauwalg, was jezelf dan goed met water en zeep of neem een douche. Bij aanhoudende klachten wordt aangeraden om een huisarts te raadplegen.