Raad van State beslist; huizen mogen niet te dicht bij kassen worden gebouwd

31 juli 2024
 

De Raad van State heeft recent een besluit genomen dat gevolgen heeft voor huidige bouwplannen en wellicht ook toekomstige in de gemeente Lansingerland. De gemeente had een plan goedgekeurd om dertien nieuwe huizen te bouwen aan de Hoeksekade Noord, maar dit plan is nu door de hoogste bestuursrechter van Nederland tegengehouden. De bezwaren van een nabijgelegen tuindersbedrijf die bang is dat de nieuwe bewoners gaan klagen over geluidsoverlast, is voor De Raad van State doorslaggevend geweest.

Het plan, “Woningbouw Hoeksekade Noord, deellocatie B,” voorziet in de bouw van vier rijwoningen, zes halfvrijstaande woningen en drie vrijstaande woningen. Beethoven Participatiemaatschappij B.V. is de ontwikkelaar die deze huizen wilde bouwen. Het oorspronkelijke plan werd al eens eerder tegengehouden in 2020 omdat het niet voldeed aan de milieueisen. Nu, met de herziening, hoopte de gemeente de problemen opgelost te hebben, maar dat blijkt niet het geval.

De Bezwaren
Een tuindersbedrijf dat vlakbij de geplande bouwlocatie ligt, maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen van de nieuwe huizen voor hun bedrijf. Het belangrijkste probleem? Geluidsoverlast. Het bedrijf vreest dat de nieuwe bewoners zullen klagen over het geluid dat hun bedrijf produceert, vooral ’s nachts en in de vroege ochtend.
LTO Glaskracht Nederland, de belangenorganisatie voor de glastuinbouwsector, steunde het tuindersbedrijf in hun bezwaren. Zij zijn van mening dat de gemeente onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de geluidsoverlast en andere milieu-effecten van het tuindersbedrijf op de nieuwe woningen.

Het oordeel van De Raad van State?
De Raad van State oordeelde dat de gemeente inderdaad niet voldoende onderzoek had gedaan naar de geluidsoverlast. Ze vonden dat het akoestisch (geluids)onderzoek niet goed genoeg was uitgevoerd en dat er belangrijke fouten in zaten. Zo werd er bijvoorbeeld een grote correctie toegepast op de geluidsmetingen zonder voldoende te kunnen uitleggen waarom deze correctie nodig was.

Bovendien werd er geen rekening gehouden met de periodes waarin het lawaai het meest storend zou zijn, zoals ’s nachts wanneer de nieuwe bewoners willen slapen. Ook waren er twijfels over hoe nauwkeurig het geluid van verschillende bronnen in de kassen was gemeten.

Wat betekent dit nou?
Voor het college (beleidsmakers):

  1. Herzien van Plannen: De gemeente Lansingerland zal nu terug naar de tekentafel moeten om een nieuw plan te maken dat wel voldoet aan de eisen van de Raad van State. Dit betekent meer tijd en geld investeren in nieuwe onderzoeken en het aanpassen van het plan.
  2. Strengere Normen: In de toekomst zullen strengere geluidsnormen en meer gedetailleerde milieueffectrapportages nodig zijn voor alle nieuwe bouwplannen, vooral wanneer deze in de buurt van bedrijven liggen die veel geluid produceren.
  3. Balans tussen Woningbouw en Bedrijfsleven: De gemeente zal een betere balans moeten gaan vinden tussen de behoefte aan nieuwe woningen en de belangen van bestaande bedrijven. Dit kan betekenen dat locaties die nu geschikt lijken voor woningbouw wellicht minder geschikt zijn dan gedacht.

Voor de inwoners van Lansingerland betekent dat:

  1. Woningnood lastiger op te lossen: Voor de inwoners van Lansingerland, vooral jongeren en starters die op zoek zijn naar betaalbare woningen, betekent dit besluit een verdere vertraging in de beschikbaarheid van nieuwe woningen. Dit kan de woningnood in de gemeente verergeren.
  2. Toekomstige Bouwplannen: Inwoners kunnen verwachten dat toekomstige bouwplannen langer zullen duren voordat ze worden goedgekeurd en gerealiseerd. Dit komt door de strengere eisen en onderzoeken die nu nodig zijn.
  3. Milieukwaliteit: Wel zal er meer aandacht zijn voor de milieukwaliteit en leefbaarheid van nieuwe woonwijken. Dit betekent dat als er uiteindelijk nieuwe woningen komen, deze waarschijnlijk beter zullen voldoen aan de normen voor een gezond woon- en leefklimaat.

De uitspraak van de Raad van State is een wake up call en herinnert ons aan de complexiteit van ruimtelijke ordening en de noodzaak om zorgvuldig om te gaan met zowel de belangen van woningzoekenden als bestaande bedrijven. Voor de beleidsmakers in Lansingerland zal dit een extra uitdaging zijn, maar ook een kans om duurzame en leefbare woonomgevingen te creëren.