Deze zomer nog drempels tegen straatraces: ‘Het is echt een pestherrie’

26 juli 2024
 

Omwonenden van bedrijventerrein Prisma in Bleiswijk kunnen binnenkort weer rustig slapen. De gemeente Lansingerland plaatst deze zomer meer dan 20 verkeersdrempels om de straatraces in het gebied te stoppen. Jarenlang hebben de bewoners van de Zoetermeerse wijk Oosterheem en buurtschap Kruisweg last gehad van het lawaai van brullende motoren. “Het gaat soms vier of vijf uur achter elkaar door, vooral ’s nachts en in het weekend,” aldus een bewoner.

Hinder Voor Omwonenden
Tussen buurtschap Kruisweg en bedrijventerrein Prisma ligt de provinciale weg N209. “Die auto’s hoor je ook rijden, maar dat zijn normale geluiden. Door de herrie van de straatraces kun je niet meer in de tuin zitten,” zegt een bewoner van Kruisweg. Een oudere bewoner legt uit dat de straatraces midden in de nacht worden georganiseerd, soms met wel 200 toeschouwers die gokken op de uitslag.

Bedrijventerrein als Racecircuit
Het bedrijventerrein wordt al jaren als racecircuit gebruikt door de brede wegen en de rustige ligging. “Het staat bij ons al vijf jaar op de agenda,” vertelt Jan Wildenberg van Belangenvereniging Kruisweg. Na enkele ernstige ongelukken heeft de gemeente eindelijk budget vrijgemaakt voor drempels.

In april raakte een automobilist zwaargewond bij een straatrace. “Ik mijd het bedrijventerrein ’s avonds,” zegt een inwoner van Bleiswijk. “Het zijn zulke lange rechte stukken, het leent zich perfect om te racen.”

Reacties op Maatregelen
De meeste omwonenden zijn blij met de geplande drempels. “Het zal ze ontmoedigen om daar met 130 kilometer per uur overheen te karren,” zegt Wildenberg. Toch zijn niet alle bewoners gerustgesteld. “Die drempels zullen wel iets helpen, maar ze gaan gewoon door op de provinciale weg. Handhaven is een betere oplossing.”

Uitdagingen Bij Handhaving
De gemeente erkent dat handhaving lastig is. “Het Prismapark ligt aan de rand van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de politie-inzet concentreert zich op Rotterdam. Controle via camera’s is alleen tijdelijk mogelijk, waardoor de races weer terugkomen als de camera’s weg zijn. Daarom zijn nu permanente maatregelen nodig.”

De aanleg van de verkeersdrempels kost 450.000 euro en begint deze zomer. Ook op de Cyclamenweg in Bleiswijk worden drempels neergelegd vanwege straatraces.