Woning gesloten na vondst grote hoeveelheden drugs ingrediënten

24 juli 2024
 

Lansingerland, 22 juli 2024 – burgemeester sluit woning nadat er bijna 60 kilo aan gedroogde henneptoppen en duizenden Valium-pillen zijn gevonden. De rechtbank in Rotterdam heeft dit besluit bevestigd.

Op 16 april 2024 reageerde de politie op een melding van een woningoverval in Lansingerland. Tijdens het onderzoek stuitten zij op een grote hoeveelheid grondstoffen voor het maken van drugs: bijna 60 kilo gedroogde henneptoppen en meer dan 2.000 pillen Valium. Ook werd een vacuüm sealapparaat met bijbehorende materialen gevonden. Hennep en Diazepam, het actieve ingrediënt in Valium, staan beide op de lijst van verboden middelen van de Opiumwet.

Woning gesloten

Na het politieonderzoek besloot de burgemeester om de woning te sluiten, een maatregel die bedoeld is om drugshandel vanuit woningen te bestrijden. De eigenaar van de woning, die de drugs naar eigen zeggen voor een bevriende coffeeshophouder bewaarde, ging hiertegen in bezwaar. Hij vroeg de rechtbank om voorlopig in zijn woning te mogen blijven wonen totdat er een definitieve beslissing was genomen.

Uitspraak Rechtbank

De rechtbank wees het verzoek van de eigenaar af. De rechter vond dat de burgemeester juist had gehandeld door de woning te sluiten. De grote hoeveelheid aangetroffen drugs is een sterke aanwijzing dat de woning werd gebruikt voor drugshandel. Dit zorgt voor een onveilige situatie in de buurt en een sluiting was daarom noodzakelijk.

De rechter stelde dat het bewaren van zo’n grote hoeveelheid drugs ernstige gevolgen kan hebben voor de leefomgeving. Het argument van de eigenaar dat de henneptoppen voor een coffeeshop waren en dat er geen feitelijke handel vanuit de woning plaatsvond, werd verworpen. De aanwezigheid van een handelshoeveelheid drugs rechtvaardigt volgens de wet een sluiting.

Bewoner maakt zich zorgen om zijn vissen

De eigenaar voerde aan dat hij onevenredig zwaar getroffen zou worden door de sluiting. Hij maakte zich zorgen over zijn vissen, planten en de verkoop van zijn woning. De rechtbank vond echter dat deze persoonlijke gevolgen niet opwogen tegen het belang van de openbare orde en veiligheid. De rechter oordeelde dat de eigenaar zelf verantwoordelijk is voor de keuzes die hij heeft gemaakt en zal dan ook zelf een oplossing moeten vinden voor zijn vissen en planten.

Conclusie

De rechtbank besloot dat de burgemeester terecht de woning had gesloten en dat de sluiting noodzakelijk was om de openbare orde te herstellen en de veiligheid in de buurt te waarborgen. Dit betekent dat de eigenaar de woning moet verlaten en deze drie maanden gesloten blijft. Hiermee moet een duidelijk signaal gegeven worden dat drugshandel vanuit woningen niet getolereerd wordt in Lansingerland.