Autodieven slaan 25 keer toe: Politie vindt negen voertuigen terug

24 juli 2024
 

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn in Lansingerland 25 voertuigen gestolen. Dit zijn er minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen autodieven 39 keer toesloegen. Dit blijkt uit cijfers van de politie en de RDW.

De gestolen voertuigen variëren van bromfietsen tot bedrijfswagens. In totaal zijn er negen bromfietsen, acht personenauto’s, vijf bedrijfswagens en drie motorfietsen ontvreemd. Tot nu toe heeft de politie negen van deze voertuigen teruggevonden. Landelijk wordt iets meer dan een derde van alle gestolen voertuigen teruggevonden, een percentage dat al jaren stabiel is.

Ten opzichte van het aantal motorvoertuigen in Lansingerland ligt het aantal autodiefstallen hier onder het landelijk gemiddelde. Landelijk gezien daalt het aantal voertuigdiefstallen, vooral omdat er minder auto’s en brommers worden gestolen. Deze twee categorieën maken meer dan driekwart van alle diefstallen uit. Tegelijkertijd worden er meer bedrijfswagens en motorfietsen gestolen dan in de eerste helft van 2023.

Autodieven lijken een voorkeur te hebben voor Toyota’s. De Toyota RAV4 en C-HR behoren tot de top vijf van meest gestolen automodellen. Eigenaren van een Piaggio-bromfiets moeten extra voorzichtig zijn: meer dan 1700 Piaggio’s zijn in de eerste helft van dit jaar gestolen. Slechts iets meer dan een derde van deze bromfietsen is teruggevonden, een lager percentage dan bij andere brommers in de diefstal-top vijf.