Korenmolengat: Een historisch juweel bij de Rotte

22 juli 2024
 

In een schilderachtig hoekje van de regio ligt het Korenmolengat, een gebied dat zijn naam ontleent aan de vroegere aanwezigheid van een korenmolen en zeven huisjes. Dit historische verhaal wordt gedeeld door een lokale gids: “De korenmolen kreeg zijn naam omdat hier vroeger een korenmolen stond en er stonden huisjes bij. In het begin zagen we één of twee huisjes en op een gegeven moment stonden hier zeven huisjes, vandaar de naam.” vertelt gids Henk Antonioni met enthousiasme.

Het gebied rondom het Korenmolengat heeft een rijke geschiedenis en is een uniek natuurreservaat gebleven. “Het Korenmolengat is het enige gebied dat bij de vervening van alle polders hier buiten is gebleven. Eigenlijk hoe heel West-Nederland vijfhonderd jaar geleden was.” legt gids Cor van der Lustgraaf uit. “Het is een heel fijn gebied in zekere zin, maar men kon bijna nergens wonen, behalve op de wat hogere plekjes.”

Natuurbeheer en behoud
Tegenwoordig wordt dit bijzondere gebied beheerd door Rotta, een organisatie die zich inzet voor het behoud van de natuur. “Het is nu een uniek gebied geworden, een natuurreservaat. Wij beheren dat als Rotta en proberen echt zo natuurlijk mogelijk alles te beheren.” aldus Antonioni. “We proberen natuurlijk ook zoveel mogelijk het leven van de dieren zo min mogelijk te verstoren, ook al is dat soms nodig.”

De gids vertelt verder over de historische en natuurlijke betekenis van het gebied. “Wat we hier hebben is een plantje dat verantwoordelijk was voor de opbouw van Nederland toen de duinenrij ooit ontstond. Riet kan zich helemaal bewegen en met de wind meebewegen, altijd naar een kant, maar met andere wind kunnen ze weer de andere kant opgaan.”

Flora en Fauna
Naast de rijke geschiedenis, herbergt het gebied ook bijzondere fauna. “We hebben nog een eik staan, maar die houdt niet van natte voeten. Deze boom had een paar jaar geleden nog eikenprocessierups, maar daar hebben we nu een nestkast voor hangen,” vertelt de gids. “En daar wonen koolmezen, die helpen bij het beheersen van de rupsenpopulatie.”

Educatieve Rondleidingen
Voor degenen die meer willen leren over dit verborgen juweel, biedt Rotta deze zomer rondleidingen aan. “Vrijdagavond tussen zeven en negen geven we hier rondleidingen. Je kunt je opgeven via de website rotta.nl” nodigt de gids uit. Een bezoeker deelt zijn ervaring tijdens de eerste rondleiding: “Ik vond het heel erg informatief en het is leuk om zo’n stukje natuur te leren kennen dat zo dicht bij Rotterdam ligt en waarvan bijna niemand weet dat het bestaat.”

 

Bekijk de reportage over het Korenmolengat in Lansingerland Actueel.