Hoe voorkom je inbraken tijdens je vakantie?

22 juli 2024
 

Na een heerlijke vakantie kom je thuis, maar in plaats van ontspanning voel je meteen onrust. “Hebben we het huis nou zo rommelig achtergelaten?” vraag je je af terwijl je de deur opent . Het besef dringt tot je door… er is ingebroken. Wat had je kunnen doen om dit te voorkomen?

Door de politie is er over de afgelopen week voor de gemeente Lansingerland één inbraak en één poging tot inbraak gemeld.
In de afgelopen 30 dagen zijn er in totaal 4 inbraken en 2 pogingen tot inbraak gemeld in de gemeente Lansingerland.

Er zijn twee soorten dieven: gelegenheidsdieven en beroepsinbrekers. Gelegenheidsdieven willen snel en gemakkelijk binnenkomen en vertrekken met je spullen. De meeste preventieve tips richten zich dan ook op het ontmoedigen van deze gelegenheidsdieven.

Voorkom open deuren en ramen
Het klinkt simpel, maar veel mensen vergeten het: zorg ervoor dat alle deuren en ramen goed op slot zijn. Voordeuren die alleen dichtgetrokken worden zonder op slot te draaien zijn een makkelijke prooi. Achterdeuren en garagedeuren zijn vaak zwakke plekken in de beveiliging van je huis. Beveilig deze met een anti-inbraakstrip of dievenklauw. Vergeet niet alle ramen te sluiten, ook dat kleine wc-raampje.

Verwijder klimapparaten
Inbrekers gebruiken alles wat ze kunnen vinden om je huis binnen te komen. Een afvalcontainer voor de deur kan een handig opstapje zijn om dat bovenraam te bereiken. Controleer voor vertrek of er geen klimapparaten rondom je huis staan.

Verberg kostbaarheden
Als een gelegenheidsdief bij een blik door het raam je TV, computer, gouden sieraden en paspoort ziet liggen, wordt je huis een aantrekkelijk doelwit. Berg kostbaarheden veilig op en maak het moeilijk om naar binnen te kijken.

Laat je huis bewoond lijken
Een huis dat eruitziet alsof er geleefd wordt, schrikt inbrekers af. Laat je woonkamer en keuken niet te netjes achter. Een beetje troep op tafel en afwas op het aanrecht geven de indruk dat er iemand thuis is.

Beheer je post
Een volle brievenbus is een duidelijke aanwijzing dat je niet thuis bent. Plaats een nee/nee sticker op je deur om overtollige reclamepost te voorkomen. Vraag iemand die je vertrouwt om regelmatig je post uit de brievenbus te halen en uit het zicht te leggen.

Wees voorzichtig met sociale media
“Eerste dag van onze rondreis, heerlijk nog twee weken te gaan #lovemylife” – leuk voor je vrienden, maar ook voor inbrekers. Wacht met het plaatsen van je vakantiefoto’s tot je weer thuis bent. Wil je toch posten tijdens je vakantie? Controleer dan je privacy-instellingen zodat alleen vrienden kunnen meekijken.

Met deze tips maak je het inbrekers een stuk moeilijker en kun je met een gerust hart van je vakantie genieten.