Woningen voor Oekraïeners en Spoedzoekers in de Race voor Woonprijs Zuid-Holland

19 juli 2024
 

De 132 flexwoningen voor Oekraïeners en spoedzoekers aan de sporthoeklaan in Bergschenhoek is genomineerd voor de eerste Betaalbaar Wonen Prijs Zuid-Holland. Het project is een van de drie genomineerden voor de titel. Op 5 september wordt bekendgemaakt wie de winnaar is.

Het genomineerde project aan de Sporthoeklaan in Bergschenhoek plaatste corporatie 3B Wonen 132 flexwoningen voor ontheemde Oekraïners en spoedzoekers, mensen die in het woonruimteverdeelsysteem tussen wal en schip vallen. De woningen zijn, vanaf besluitvorming, in 12 maanden gerealiseerd en in gebruik genomen door de eerste bewoners. Ondanks deze snelheid is toekomstbestendigheid hier van meet af aan de norm geweest.

Betaalbaar Wonen Prijs
Veel Zuid-Hollanders zoeken betaalbare woningen. De provincie wil daarom de goede voorbeelden extra onderstrepen. Met de allereerste Betaalbaar Wonen-prijs wordt een bouwproject beloond dat de afgelopen twee jaar is opgeleverd. Het gaat dan om projecten met sociale huur, middenhuur en/of betaalbare koopwoningen.

Een jury van onafhankelijke deskundigen beoordeelde de inzendingen op betaalbaarheid en het woonplezier van bewoners. De projecten kregen bonuspunten voor hoeveelheid sociale huur, mate van duurzaamheid, leefbaarheid, het ontwerp en de inspanningen van het team. Veel van de ingezonden projecten scoren volgens de jury goed op alle aspecten.

De jury vindt het knap dat voor deze huurprijzen gebouwen van prima kwaliteit zijn gemaakt waar het goed wonen is. Ook betaalbare woningen kunnen op sociale aspecten, toekomstbestendig bouwen en vormgeving dus prima scoren.
Gedeputeerde Anne Koning is trots op alle inzendingen: ‘Dit laat zien dat het kan: goede en betaalbare woningen bouwen. Die hebben we hard nodig voor onze inwoners.”

Drie nominaties
Naast de Sporthoeklaan in Berschenhoek zijn nog twee projecten genomineerd. De Stompwijckstraat in Wassenaar en Pegasus in Den Haag maken ook kans op de prijs. Daarnaast is er een eervolle vermelding voor het project Rosenknoop in Rotterdam als een sociaal project dat mooi is geïntegreerd in de stad en In de Buurttuin in Schiedam voor de duurzaamheid.