Onenigheid over Bleizo: Woningbouw vs. windmolens kost gemeentes miljoenen

19 juli 2024
 

Lansingerland/Zoetermeer– Het uitstel van de bouwplannen op Bleizo kost de Gemeente Lansingerland en Zoetermeer tonnen, mogelijk zelfs miljoenen, maar de claims worden niet bij de provincie neergelegd. Er wordt al maanden gesteggeld over de toekomst van het gebied tussen Lansingerland en Zoetermeer.

De gemeenten Lansingerland en Zoetermeer willen hier graag woningen bouwen, terwijl de provincie Zuid-Holland windmolens wil plaatsen. Dit verschil van mening zorgt voor vertraging. Wethouder Ronald Weerwag van Zoetermeer licht de situatie toe aan mediapartner ZFM Zoetermeer.

Constructieve Gesprekken
Volgens Weerwag verlopen de gesprekken goed: “Er is op dit moment nog geen bemiddelaar nodig. De provincie doet onderzoek naar wat er allemaal mogelijk is in het gebied. Het gaat om een breed scala aan mogelijkheden, zowel voor woningbouw als windmolens.”

Hoewel de gesprekken constructief zijn, lopen de kosten door de vertraging op. De gezamenlijke regeling Bleizo West, een samenwerking tussen Zoetermeer en Lansingerland, heeft leningen afgesloten voor het project. “Net als iedereen betalen wij rente over die leningen. Als de plannen nog jaren uitgesteld worden, kan de rente fors oplopen,” aldus Weerwag.

Woningnood en windmolens
De vertraging is vooral pijnlijk vanwege de woningnood. “Er is ruimte voor 4.000 tot 6.000 woningen in Bleizo. Iedereen hoopt dat er snel een besluit wordt genomen, zodat de bouw kan beginnen,” zegt Weerwag. Toch kiest de gemeente ervoor om geen claims bij de provincie neer te leggen. “We willen samenwerken om de proeftuin Bleizo, inclusief de broodnodige woningen, te realiseren. We hebben elkaar nodig, zowel de provincie als Lansingerland.”

De provincie onderzoekt ook de mogelijkheden voor windmolens in het gebied. “Lansingerland heeft een overeenkomst met de provincie om te zoeken naar geschikte locaties voor windmolens, en Bleizo West wordt daarbij genoemd. We hebben echter aangedrongen op versnelling van deze onderzoeken.”

Toekomst Bleizo
Het blijft voorlopig spannend rondom Bleizo. De gemeente Zoetermeer hoopt op een snelle voortgang, zodat de benodigde woningen gerealiseerd kunnen worden en de kosten niet verder oplopen. Wethouder Weerwag blijft optimistisch en benadrukt het belang van samenwerking.

Het gesprek op ZFM Zoetermeer is hieronder terug te lezen.