Het voorjaar van de regen in de drup

19 juli 2024
 

Regio – De neerslag hoeveelheden vanaf oktober 2023 zorgen ook in het gebied van Delfland net buiten Lansingerland voor problemen. De agrariërs in dit gebied lopen flink achter met de werkzaamheden. Het afgelopen najaar en zeker dit voorjaar bewijst weer eens dat kalenderdata landbouw niet mogelijk is. Inmiddels is het juli en nog steeds is het wachten op droge perioden om al het achterstallige werk in de landbouw in te halen.

“De bodem is verzadigd en zelfs de minste regenval zorgt dat er opnieuw plassen ontstaan en percelen niet of nauwelijks meer berijdbaar zijn. Dit baart ons grote zorgen over het verloop van het seizoen”. Aldus fractievoorzitter Ton van Winden namens de fractie Ongebouwd. De situatie in het land is heel wisselend, want de regenval heeft een sterk regionaal en plaatselijk karakter.

Hoogheemraad Manita Koop (CDA Delfland): “Delfland werkt volgens afspraken in het peilbesluit. De ervaringen van afgelopen periode hebben geleid om de overgang van winter- naar zomerpeil in de agrarische polders veel later in het jaar te leggen dan voorgaande jaren. De essentie van de waterpeilen in een peilbesluit is dat we de functie zo goed mogelijk faciliteren met het oog op alle belangen. De functie vraagt nu van de agrariërs om het land op te gaan, in nauw overleg met de agrariërs is besloten het waterpeil nog even laag te houden”.

Koeien mochten nog later de wei in. De startdatum is een zelfs drie keer uitgesteld tot afgelopen 1 juli. Dit geldt voor melkveehouders die deelnemen aan zowel het Weidemelkschema als de Eco-activiteit. Het was tot 1 juli nog niet overal verantwoord om te starten met weiden. De eis dat de koeien voor de weidemelkpremie nog steeds 120 dagen en minimaal 720 uur buiten moeten lopen en ook de uren eis voor de Eco-activiteit verlengde weidegang van 120 dagen en mimimaal 1500 uur of 2500 uur blijft intact.

Nieske Dijkshoorn fractie voorzitter BBB Delfland: “Boeren moeten dus hopen op een mooi en lang najaar willen zij de koeien dit jaar nog voldoende uren kunnen halen. Als er een jaar is dat bewijst dat de natuur zich niet laat sturen, dan is het wel 2024. Daarmee is dit seizoen ook het ultieme bewijs dat kalenderlandbouw niet werkt”.