College antwoordt op motie over flexwoningen voor jongeren

17 juli 2024
 

Lansingerland – Het college van Lansingerland heeft gereageerd op een motie van WIJ Lansingerland waarin wordt gevraagd om spoedig flexwoningen te bouwen, met name voor jongeren.

Aanleiding en onderzoek
De motie riep op tot onderzoek naar de mogelijkheden en termijnen voor het realiseren van flexwoningen voor jongeren in de drie kernen van Lansingerland. Het College van B&W heeft deze vraag gekoppeld aan bestaande onderzoeken en beleidsinformatie over flexwoningen en de woningbehoefte van jongeren.

Resultaten van het onderzoek

  1. Beperkte Vraag naar Flexwoningen
    – Veel jongeren zoeken woonruimte buiten Lansingerland, meestal in de stad waar zij studeren.
    – De huidige flexwoningen op de Sporthoeklaan zijn niet volledig benut door jongeren, wat wijst op een beperkte lokale vraag.
  2. Bestaande Voorzieningen
    Flexwoningen Sporthoeklaan: 78 tijdelijke woningen, waarvan 20 zijn toegewezen aan lokale spoedzoekers, waaronder jongeren.
    Doorstroomlocatie Hergerborch: 49 tijdelijke woningen, gepland voor sloop in 2025.
    Verspreide Jongerenwoningen: 79 sociale huurwoningen in de drie kernen, specifiek voor jongeren tussen 18 en 22 jaar.
  3. Woningbouwprojecten
    – Er zijn momenteel verschillende projecten in ontwikkeling die zowel flexwoningen als reguliere betaalbare woningen omvatten, zoals Noordpolder/Noordeindseweg en Markermeerstraat.
    – Deze projecten richten zich op spoedzoekers, waaronder jongeren, en dragen bij aan de behoefte aan betaalbare woningen.

Conclusie en toekomstige acties
Het College concludeert dat er op dit moment voldoende aanbod is van flexwoningen voor jongeren, maar de vraag naar dit type woning is laag. Jongeren hebben vooral behoefte aan sociale huur- en betaalbare koopwoningen. Daarom blijft de focus liggen op de bouw van betaalbare reguliere woningen.

De gemeente zal blijven samenwerken met woningcorporaties en ontwikkelaars om het woningaanbod voor jongeren te verbeteren en uit te breiden, met bijzondere aandacht voor sociale huur en goedkopere eengezinswoningen.

Meer informatie over het antwoord op de motie kunt u vinden in het volledige document hier.