IOC weert Bleiswijkse golfer Luiten toch van Spelen

16 juli 2024
 

De soap rondom de deelname van Joost Luiten aan de Olympische Spelen in Parijs blijft voortduren. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft besloten de Nederlandse golfer niet toe te laten tot het toernooi, ondanks eerdere juridische overwinningen van Luiten. “Het is ongelooflijk”, vertelt Luiten aan de NOS. “Ik word aan het lijntje gehouden en alle organisaties wijzen naar elkaar.”

NOCNSF laat weten dat het de situatie ‘uitermate teleurstellend en frustrerend’ vindt voor Luiten. De golfer voldeed aan de kwalificatie-eisen van zowel de Spelen als de internationale golffederatie (IGF), maar het NOCNSF had aanvullende criteria gesteld. De sportkoepel wilde alleen atleten afvaardigen die kans maakten op een top acht-klassering, en dat vertrouwen was er niet voor Luiten.

Juridische strijd
Na de beslissing van NOC*NSF om hem niet af te vaardigen, spande Luiten een kort geding aan en kreeg gelijk van de rechtbank. Desondanks hoorde hij een week later dat hij alsnog niet naar Parijs mag, omdat zijn plek inmiddels was ingevuld door een andere golfer.

Het IGF probeerde nog een uitzondering te regelen bij het IOC om het deelnemersveld van 60 naar 61 uit te breiden, maar dit verzoek werd afgewezen. “Dan heb je in Nederland je recht gehaald, moet je internationaal nog eens hetzelfde doen. Ik word van het kastje naar de muur gestuurd,” aldus Luiten.

Toekomstige stappen
Luiten overweegt nu zijn opties, waaronder een mogelijke stap naar het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS). “Ik bekijk nu de mogelijkheden, maar het gaat lastig worden. Ik moet ook rekening houden met tijd en geld. In Nederland kostte het al klauwen met geld. Je wordt zo financieel leeggetrokken. Bovendien moet ik mijn focus houden op de wedstrijden die ik nu speel.”

De golfer twijfelt aan de kans van slagen bij het CAS. “Ik moet nu de fouten van het IOC bewijzen. Ze zullen misschien wel de regels hebben gevolgd. Alles is al vanaf het begin verkeerd behandeld. Volgens de olympische gedachte is het in ieder geval niet. Er is geen sprake van ‘integriteit’, ‘respect’ en ‘fair play’.”

Steun van de sportwereld
Luiten voelt zich niet serieus genomen in zijn poging om deel te nemen aan de Spelen. “Ze willen sporters klein houden. Het is voor een individu bijna niet mogelijk om tegen de bobo’s op te vechten. Zolang ze hun feestje maar hebben. Dit zijn de spelletjes waar ze al jaren mee wegkomen.”

Na zijn rechtszaak tegen NOC*NSF heeft Luiten veel steunbetuigingen ontvangen van sporters uit verschillende landen. “Ik heb uit allerlei landen berichten gekregen van sporters die zeggen: eindelijk iemand die dit doet.”

Luiten miste eerder de Olympische Spelen van Tokio in 2021, maar was wel aanwezig in Rio de Janeiro in 2016, waar hij als 27ste eindigde.

 

Foto: Instagram Joost Luiten