Update sluiting ’t Ezelsbruggetje: Wat ging er mis?

12 juli 2024
 

Na dertig jaar sluit kinderboerderij ’t Ezelsbruggetje in Bleiswijk definitief zijn deuren. Het nieuws heeft veel reacties en emoties losgemaakt bij Bleiswijkers, die generaties lang van de boerderij hebben genoten. Maar wat is er precies gebeurd en waarom moest het zover komen?

Het begin, een weide met wat ezels
De oorsprong van kinderboerderij ’t Ezelsbruggetje gaat terug naar een kleine wei met ezels naast het voormalige zwembad, nu het Elysium. Toen het zwembad plaats maakte voor een sauna, moesten de ezels verhuizen. Dit leidde tot een mondelinge overeenkomst tussen Staatsbosbeheer en Ton van den Berg, de oorspronkelijke beheerder van de ezels.

“Op een gegeven moment is dat een sauna geworden, dus dat werd gesloten en dan moesten die ezeltjes weg. En toen is eigenlijk een mondelinge overeenkomst met Ton van den Berg gemaakt,” vertelt Dick van Stegeren van Staatsbosbeheer.

Ton van den Berg of Opa Ton in de volksmond, werd gedreven door passie. Hij bouwde de kinderboerderij op maar hoefde toen geen erfpacht te betalen voor het gebruik van de grond. Deze regeling bleef de afgelopen dertig jaar van kracht.

Overgang en nieuwe regels
In 2016 veranderden de spelregels. Er werden nieuwe pachtregels ingevoerd, ook voor maatschappelijke functies zoals kinderboerderijen. Desondanks is in die tijd besloten om ’t Ezelsbruggetje vrij van pacht te houden in wat volgens Van Stegeren een gedoogconstructie was.

“Erfpacht voor maatschappelijke functies kunnen dan voordeliger zijn dan voor commerciële functies. Alleen, wij moeten als overheid wel aan de spelregels houden voor een gelijk speelveld voor iedereen,” aldus Van Stegeren.

Toen Ton van den Berg ouder werd en geen opvolger binnen zijn kring kon vinden, nam Peter Gille van Boerderij Lansingerland het over. Echter, anders dan de vorige beheerder, moest hij wel erfpacht gaan betalen. Ook moesten er betaalde krachten worden aangenomen om de vele weggevallen uren die Ton altijd op het complex invulde op te kunnen vangen.

Overname met uitdagingen en gemiste kansen
De nieuwe exploitant werd geconfronteerd met hogere kosten, en tegenvallende bezoekersaantallen.

Bij de overname was uitgegaan van een scenario waarbij de kinderboerderij een zorgfunctie zou gaan invullen. Er zouden zorgcontracten worden gemaakt met zorginstellingen en daarmee zouden de kosten en baten in balans moeten zijn. Maar juist deze instellingen worden in deze tijd geconfronteerd met verregaande bezuinigingen waardoor meerdere projecten zijn afgeketst.

Ook een mislukt pilot project met de gemeente heeft er uiteindelijk toe geleid dat de huidige exploitant heeft moeten besluiten de handdoek in de ring te gooien.

Verhaal gaat verder onder de foto.

Toekomst van het terrein
Met de sluiting van ’t Ezelsbruggetje ligt de focus nu op de toekomst. Staatsbosbeheer en Recreatieschap Rottemeren werken aan een nieuwe visie voor het gebied, waarbij een kwaliteitsimpuls centraal staat.

“We willen in ieder geval iedereen en ook de bewoners van Bleiswijk van harte uitnodigen om met ideeën te komen. En dat zal ergens in het najaar gaan plaatsvinden,” zegt Van Stegeren.

Hoewel de huidige exploitant het niet langer kan bolwerken, sluit Van Stegeren niet uit dat er wellicht iemand opstaat die de kinderboerderij in een nieuwe vorm wil voortzetten.

Toch nog even over die erfpacht
De beslissing om erfpacht te heffen op grond die dertig jaar lang kosteloos gebruikt kon worden, roept toch vragen op. Had daar bij de overdracht niet flexibeler mee omgegaan kunnen worden zodat bij de overname het voortbestaan van dit unieke stukje Bleiswijks gemeenschapsgoed was gewaarborgd.

“Ja, ik vind het heel erg jammer. Generaties lang hebben we hier gespeeld. Opa’s die nu met hun kleinkinderen komen, dus dat is gewoon vreselijk jammer,” sluit Van Stegeren af.

De sluiting van ’t Ezelsbruggetje markeert het einde van een tijdperk voor Bleiswijk. Terwijl de gemeenschap zich klaarmaakt voor een nieuwe toekomst, blijft de herinnering aan de geliefde kinderboerderij in de harten van velen voortleven.

Denk mee over de toekomst
Staatsbosbeheer en Recreatieschap Rottemeren roepen op om met ideeën te komen voor de toekomstige invulling van het terrein. Iedereen die zich betrokken voelt bij het behoud van een stuk geschiedenis, wordt aangemoedigd om deel te nemen aan de brainstormsessies die later dit jaar zullen plaatsvinden.

De stille hoop blijft dat er een nieuwe invulling gevonden wordt die recht doet aan de rijke geschiedenis van ’t Ezelsbruggetje en een nieuwe generatie van Bleiswijkers de mogelijkheid biedt om van dit unieke stukje natuur en de ezels te genieten.