Laatste dag; Het Ezelsbruggetje in Bleiswijk sluit na dertig jaar

Bleiswijk, 7 juli 2024 – Zondag was een verdrietige dag voor de Bleiswijkers. Het Ezelsbruggetje, de geliefde kinderboerderij, sloot definitief zijn deuren. Peter Gille, de huidige exploitant, vertelt met gemengde gevoelens over de sluiting. “Mijn vrouw en ik balen als een stekker, maar het is ook een bewuste keus,” zegt Gille. De exploitatiekosten werden te hoog, waardoor hij zijn andere bedrijf financieel in gevaar zou brengen als hij door zou gaan.

Het Ezelsbruggetje heeft meer dan dertig jaar lang gedraaid op vrijwilligers maar bovenal door de tomeloze inzet van de vorige eigenaar, Ton van den Berg. Ton was er gewoon dag en nacht, zeven dagen per week. Gille legt uit dat die situatie veranderde toen hij het overnam en ook betaalde krachten moest gaan inzetten. “Wij moeten dat met vreemde arbeid doen, dus dan wordt die exploitatie zwaarder,” aldus Gille.

Toekomst van de dieren

De zorg voor de dieren staat voorop bij de sluiting. Gille vertelt: “We proberen voor alle dieren een nieuwe plek te vinden. Sommige dieren gaan naar onze boerderij in Lansingerland, andere naar geschikte opvangplekken.” De ezels krijgen mogelijk een plek in een rusthuis, en voor de kat is al een mooi tehuis gevonden. “Ik ben in mijn hart genoeg dierenman om te zorgen dat dat goed komt,” zegt Gille.

Gemengde gevoelens bij bezoekers

De sluiting roept veel emoties op bij vaste bezoekers. Arie de Vos, een trouwe bezoeker, vertelt: “Ik ga het missen. Het is heel jammer, want het is het enige wat we hier hebben.” De Vos herinnert zich de gezellige momenten met koffie en koekjes bij Het Ezelsbruggetje. Hij ziet de sluiting als een groot gemis voor de gemeenschap en hoopt dat er misschien toch nog een redder opstaat.

John Hofman deelt zijn verdriet: “Ik vind het heel triest dat dit unieke plekje nu stopt.” Hofman roept de gemeente op om in actie te komen: “Gemeente, laat dit niet verloren gaan. Het is een prachtig recreatiegebied en een kinderboerderij waar generaties kinderen plezier hebben gehad.”

Oorzaken van de sluiting

Peter Gille geeft aan dat er wel degelijk geprobeerd is om het voortbestaan van Het Ezelsbruggetje te waarborgen. Zo waren er plannen om met zorginstellingen samen te werken die niet zijn gelukt. Verschillende pogingen om de exploitatiekosten te dekken, waaronder een pilotproject met de gemeente Lansingerland, liepen op niets uit. Gille vertelt: “Uiteindelijk is de pilot gestopt, wat weer een tik in de exploitatie gaf. Ook een samenwerking met een derde partij ging niet door vanwege bezuinigingen.”

De bezoekersaantallen bleven achter en ook de huidige economische vooruitzichten werken niet mee waardoor het moeilijk is om geldschieters te vinden.

Einde van een tijdperk

De sluiting van Het Ezelsbruggetje markeert het einde van een tijdperk in Bleiswijk. Gille sluit af met gemengde gevoelens: “Ik trek het hek met enige rust in mijn lijf dicht omdat we het uiterste doen om het netjes af te ronden. Maar ik ben ook teleurgesteld. We hebben het geprobeerd en helaas is het niet gelukt.”