Bleiswijkse Joost Luiten wint rechtszaak tegen sportkoepel, mag toch mee naar Olympische Spelen

De Bleiswijkse topgolfer Joost Luiten mag tóch naar de Olympische Spelen. Dat is het resultaat van het kort geding dat de golfer had aangespannen tegen sportkoepel NOC*NSF. Zij laten weten de uitspraak van de rechter te respecteren en Luiten aan te melden bij het Olympisch Comité.

“Het is altijd heel moeilijk om als individu wat te beginnen tegen dit soort grote bonden. Dus des te groter de opluchting dat we hebben gewonnen”, reageert een blije Luiten bij mediapartner Rijnmond.
Luiten spande het kort geding aan nadat NOC*NSF weigerde hem in te schrijven voor de Spelen in Parijs, die eind juli van start gaan.
Hoewel Luiten wel aan de criteria van de Spelen en de Internationale Golf Federatie (IGF) had voldaan, had de NOC*NSF nog de extra eis dat hij bij de eerst acht zou moeten eindigen. Daar hadden zij geen vertrouwen in en daarom wilde de sportkoepel hem niet sturen.

Spoedgeding
De rechter ging niet mee in de redenering van de sportkoepel en gaf Luiten op alle fronten gelijk. De NOC*NSF moést hem dinsdagmiddag vóór 17.00 uur inschrijven bij de IGF, of anders een dwangsom van 50.000 euro betalen.
“Daarom was vanmiddag het spoedgeding. Als je land je voor die tijd niet heeft ingeschreven, geven ze je plek weg aan een ander land. Daarom was het van belang dat we op korte termijn een uitspraak hadden”, legt Luiten uit. “Anders waren mijn kansen volledig verkeken.”

Neuzen dezelfde kant op
Volgens Luiten is er ondanks het kort geding absoluut geen sprake van kwaad bloed tussen hem en de sportkoepel. “Ik wilde gewoon dat er een onafhankelijk iemand naar de zaak keek. Dat heeft de rechter gedaan, en nu moeten we allemaal met de neus dezelfde kant op.”
Op welke punten Luiten precies gelijk heeft gekregen, weet hij nog niet. De sportkoepel bevestigt op haar eigen website de uitspraak te zullen respecteren. “NOC*NSF zal Luiten vandaag nog aanmelden bij de Internationale Golf Federatie en vervolgens inschrijven voor de Olympische Spelen.”
Voordat Luiten zich op de Spelen mag bewijzen, heeft hij eerst nog wel wat anders aan zijn hoofd. “Ik heb nog drie andere toernooien die voor mij net zo belangrijk zijn, dus daar ligt eerst nog de focus.”

Foto: Instagram Joost Luiten