Zonnige klanken en gezellige sferen bij Jazzfestival Hillegersberg

Regio – Afgelopen weekend stond Hillegersberg weer helemaal in het teken van het jaarlijkse jazzfestival. En tegen alle tradities in was het verrassend droog en scheen de zon uitbundig. Het festival heeft in de naam nog steeds jazz staan maar het repertoire is veel breder geworden door de jaren heen. Maar die mix daar komen de bezoekers juist voor. De muziek klonk prachtig en de sfeer was zoals altijd ouderwets uitmuntend.

“Het is heerlijk om weer op een bootje te zitten, dicht bij het podium, en te genieten van deze mooie artiesten,” zegt een enthousiaste festivalganger terwijl ze aan een glaasje wijn nipt op een sjieke sloep in de Bergse Voorplas. “Het festival is echt een hoogtepunt van het jaar!”

Juist de brede diversiteit aan muziekstijlen van het festival blijkt een grote trekpleister te zijn. “Het is niet alleen jazz, het is een mix van alles,” vertelt een bezoeker. “We komen niet alleen voor de muziek, maar vooral voor de gezelligheid en het samenzijn.”

Wat verder bijdraagt aan de charme en het succes van het festival zijn de vele foodtrucks en standjes met eten en drinken. “En de drankjes, ja zeker, en het eten, oh heerlijk!” zegt een dame met een brede glimlach. “We hebben hier zoveel plezier, dank je wel!”

Voor sommigen is het de eerste keer op het festival, maar het enthousiasme is er niet minder om. “Dit is mijn eerste keer hier, maar ik vind het geweldig!” roept een nieuwkomer, ze komen uit Zoetermeer. “De muziek, de diversiteit, het is allemaal zo leuk.”

Maar er zijn ook bezoekers die vaker komen: “Ik hou van mooi weer, een wijntje en gezellige mensen,” zegt een trouwe festivalganger. “Dat maakt dit festival zo speciaal. Iedereen geniet gewoon van elkaar.”

En niet alleen de bezoekers maar ook de artiesten genieten met volle teugen. “Het is fantastisch om hier te spelen,” zegt Lo van de band Beyond Benson. “We spelen non-stop en het publiek is geweldig. Het is een mix van jazz en pop, en dat trekt een breed publiek.”

Het Jazzfestival Hillegersberg werd vorig jaar nog vlak voor het begin geannuleerd omdat er niet genoeg sponsors waren. Maar dat is gelukkig verleden tijd zegt een bezoeker. “Het is goed dat dit festival blijft terugkomen,” zegt de heer op leeftijd. “Het brengt cultuur en plezier in onze samenleving, en dat hebben we nodig.”

Met het prachtige weer – ondanks een paar kleine drupjes, maar die horen er eigenlijk bij op dit festival – en de gevarieerde muziek, is het geen wonder dat mensen ook uit de buurt naar Hillegersberg komen. “Het is zo leuk om hier te zijn,” zegt een bezoeker die uit Lansingerland komt. “Het gaat om de sfeer, de muziek en de gezelligheid. Dat maakt dit festival uniek.”