Innovatieve Gewassenteelt in de Demokas 2030

Hoe kun je de voordelen van twee gewassen combineren om optimale resultaten te behalen? Dit wordt onderzocht in de demokas 2030 bij Wageningen University & Research in Bleiswijk. Het doel is om de eigenschappen van winterteelten, zoals een laag lichtniveau, LED-belichting, en gematigde kastemperaturen, optimaal te benutten voor energiebesparing.

Paprika’s en groene potplanten
Een goede combinatie in de kas is paprika’s van maart tot oktober en groene potplanten van november tot maart. De kas is goed geïsoleerd, zodat de warmte van de zomer kan worden opgeslagen voor de winter.

Vorig jaar werd 141 kWh/m² aan warmte verbruikt, wat gelijkstaat aan 16 m³/m². Hiervan werd 98 kWh/m² gebruikt via buisrails en 43 kWh/m² via de luchtbehandelingskast (LBK). De warmtepomp verzamelde 84 kWh/m² aan warmte, wat zorgde voor een overschot van 41 kWh/m². Ondanks dit overschot was er over het hele jaar toch een tekort van 57 kWh/m² aan warmte, wat gelijkstaat aan 6,7 m³/m².

Groene potplanten en mini-watermeloenen
Een andere innovatieve combinatie is groene potplanten in de winter en mini-watermeloenen in de zomer. Mini-watermeloenen worden normaal in Zuid-Europa geteeld, maar in Nederland wordt een continue productie nagestreefd. Op 20 maart werden planten op steenwolmatten geplant. De kas heeft drie schermen en een ontvochtigingsinstallatie om zomerwarmte op te slaan voor de winter. Insectengaas houdt plaaginsecten buiten.

Er worden verschillende teeltmethoden getest, zoals hoge draad- en lage draadteelt. De eerste mini-watermeloenen zijn op 22 mei geoogst. Voorlopige resultaten tonen aan dat snelle belasting betere resultaten oplevert dan uitgestelde belasting.

Deze innovatieve teeltmethoden bij Wageningen University & Research in Bleiswijk laten zien hoe gewassen elkaar kunnen versterken voor een duurzame, fossielvrije toekomst.

 

Foto: WUR