Einde van een tijdperk: jongerencentrum The Point sluit haar deuren

Na 24 jaar sluit jongerencentrum The Point definitief haar deuren, en daarmee eindigt een tijdperk dat vele jongeren in Lansingerland van onschatbare waarde heeft voorzien. Van jeugdactiviteiten tot persoonlijke groei, het centrum heeft een diepe impact gehad op de gemeenschap. RTV Lansingerland sprak met jongerenwerkers, vrijwilligers en bezoekers om terug te blikken op de rijke geschiedenis en betekenis van The Point.

Een tweede thuis
Teun, al dertien jaar jongerenwerker bij The Point, beschrijft de sluiting als een groot verlies: “The Point was meer dan een jongerencentrum. Het was een tweede thuis voor vele jongeren uit Lansingerland. Hier konden ze zichzelf zijn, nieuwe vrienden maken en groeien.”

Een van de unieke aspecten van The Point was de sterke band tussen de jongerenwerkers en de jongeren. Teun legt uit: “We hadden intensieve contacten met de jongeren en hun ouders. We waren een hechte gemeenschap. Die verbondenheid zal ik het meest missen.” Veel jongeren hebben dan ook onvergetelijke herinneringen aan hun tijd bij The Point. Siem, een regelmatige bezoeker, vertelt: “Ik kwam hier bijna elke dag. Het was altijd gezellig. We speelden tafeltennis, hingen rond en maakten vrienden. Dat ga ik echt missen.”

Passie en vrijwilligerswerk
Lucienne begon op jonge leeftijd als vrijwilliger bij The Point en heeft veel meegemaakt: “Ik begon hier toen ik elf was, deed vrijwilligerswerk bij de jeugddisco’s en later ook bij de soos. Het was een geweldige tijd vol plezier en groei. Het is jammer dat dit nu zo eindigt.”

Teun heeft een boodschap voor de nieuwe generatie jongerenwerkers: “Dit werk doe je uit passie. Het is geen 9-tot-5-baan. Je moet er altijd zijn voor de jongeren, wanneer ze je nodig hebben. Maar als je het met hart en ziel doet, is het het mooiste werk dat er is.”

Verhaal gaat verder onder de foto

Dankbaarheid
De sluiting van The Point wordt gezien als een zwaar verlies, maar de betrokkenen kijken ook vooruit. Lisa, een de jongeren die al 14 jaar langskomt, hoopt op nieuwe kansen: “Het is zonde dat The Point sluit, eigenlijk gewoon kut als ik dat mag zeggen. Maar er moet iets voor terugkomen dat net zo waardevol is als The Point. Wel iets origineels met een eigen visie er op en niet een kopie van wat Sytse, Teun, Kawa en andere jongerenwerkers hebben opgebouwd. ”

De dankbaarheid voor wat The Point heeft betekend, is groot. Sofyan, een trouwe bezoeker, verwoordt het als volgt: “Ik zal altijd dankbaar zijn voor de tijd die ik hier heb doorgebracht. Hopelijk komt er iets nieuws dat net zo geweldig is als The Point.”

De sluiting van The Point markeert het einde van een bijzonder hoofdstuk in Lansingerland. Het centrum bood jongeren een veilige haven en een plek om te groeien. Terwijl iedereen met gemengde gevoelens afscheid neemt, start na de zomer een nieuwe organisatie die het jongerenwerk in Lansingerland gaat verzorgen.