Onderzoek: Lansingerland duurzaamste gemeente van Zuid-Holland

Zuid-Holland telt momenteel ruim 360.000 energiezuinige huizen met energielabel A, wat neerkomt op zo’n 31,8% van alle woningen in de provincie. Dat blijkt uit onderzoek van Independer, gebaseerd op de energielabel registratie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De verschillen tussen gemeenten zijn groot: Lansingerland blijkt de duurzaamste gemeente te zijn, met maar liefst 60,8% van de woningen die energielabel A dragen.

Lokale Verschillen in Duurzaamheid
Volgens Joris Kerkhof, expert energie bij Independer, is het belangrijk te begrijpen wat een energielabel betekent: “Elke woning die tegenwoordig wordt verkocht of verhuurd, is verplicht een energielabel te hebben. Daarbij staat A voor energieneutraal en G voor een energieslurpende woning. De huizen met energielabel A of B zijn goed geïsoleerd, er liggen zonnepanelen op het dak en hebben meestal een duurzame energiebron.”

Op nationaal niveau heeft 34,5% van de woningen een energielabel A, wat betekent dat Zuid-Holland iets onder het landelijk gemiddelde scoort. Toch zijn er binnen de provincie aanzienlijke verschillen. Lansingerland, bijvoorbeeld, is zelfs de een-na-duurzaamste gemeente van heel Nederland. Ook Pijnacker-Nootdorp staat in de landelijke top drie.

Top 5 Duurzaamste gemeenten in Zuid-Holland
De gemeenten met het hoogste percentage woningen met energielabel A in Zuid-Holland zijn:

  1. Lansingerland: 60,8%
  2. Pijnacker-Nootdorp: 59,2%
  3. Hendrik-Ido-Ambacht: 51,7%
  4. Barendrecht: 50,9%
  5. Albrandswaard: 46,3%

Aan de andere kant van het spectrum ligt Leidschendam-Voorburg, waar slechts 16,1% van de huizen een energielabel A heeft. Ook in Schiedam (20,7%) en Voorschoten (24,2%) zijn energiezuinige woningen minder vertegenwoordigd.

Energieslurpende Woningen in Zuid-Holland
Ondanks de vooruitgang in energiezuinige woningen, blijven er ook woningen met ongunstige energielabels. Landelijk heeft 7,9% van de woningen een energielabel F of G, maar in Zuid-Holland ligt dit percentage iets hoger, namelijk 8,5%. Deze slecht geïsoleerde huizen zijn vaak oudere woningen met enkel glas.

De meeste energieslurpende woningen vind je in Wassenaar en Schiedam, waar respectievelijk 14,4% en 14% van de huizen energielabel F of G hebben. Ook in Den Haag zijn veel woningen met een ongunstig energielabel te vinden (12,4%). Ter vergelijking: in Barendrecht heeft slechts 2% van de woningen een F- of G-label.

Joris Kerkhof benadrukt het belang van energiebesparing: “Het verbeteren van de energie-efficiëntie van woningen is cruciaal, niet alleen voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van huiseigenaren. Met goede isolatie, duurzame energiebronnen en zonnepanelen kunnen we grote stappen maken richting een duurzamere toekomst.”