Eikenprocessierups in Lansingerland?

Zuid-Holland – Al jaren is het een terugkerend gespreksonderwerp; de eikenprocessierups. Hij is berucht om zijn brandhaartjes, welke tot flinke irritaties kunnen leiden op onze huid. Maar met de zomer op komst, moeten we in het bos oppassen voor de eikenprocessierups? Het beestje heeft ook een belangrijke ecologische rol. Staatsbosbeheer Zuid-Holland werkt aan een balans tussen beheersing en behoud in recreatiegebieden.

Belangrijk voor het ecosysteem
De eikenprocessierups is essentieel voor de natuur. Ondanks de problemen die de eikenprocessierups kan veroorzaken, benadrukt Staatsbosbeheer het belang van de rups voor de natuur.  “Het is een belangrijke rups voor andere dieren. Veel insecten en vogels eten ervan en leggen hun eitjes in de rupsen. Het hoort inmiddels bij het ecosysteem.”

Waarom beheersen?
“Wij proberen het aantal rupsen terug te brengen omdat ze bij overlast echt een probleem kunnen zijn. Mensen kunnen allergisch reageren,” legt boswachter Jaap Meere uit. “Maar we willen ze niet volledig bestrijden, want ze blijven belangrijk voor het ecosysteem.”

Natuurlijke vijanden
In de afgelopen jaren hebben natuurlijke vijanden, zoals insecten en vogels, de rups helpen beheersen. “Ze eten van de rupsen of leggen hun eitjes erin. Als we alle rupsen weghalen, verdwijnen ook de vijanden, wat bij een nieuwe uitbraak opnieuw veel overlast zou veroorzaken.”

Verspreiding
De rups is niet overal evenveel aanwezig. “Ze verspreiden zich natuurlijk. We verwijderen nesten langs fietspaden om overlast te voorkomen, maar laten ze in bosranden zitten voor de ecologische balans.” In Lansingerland is de rups nog niet gespot, wel net even buiten Lansingerland in Bentwoud. Mocht je de rups toch tegen komen: “Raak de rups niet aan en laat huisdieren er niet mee in contact komen. Meld het bij de gemeente of Staatsbosbeheer zodat de boom gemarkeerd kan worden.”

Innovatieve beheersingsmethoden
Staatsbosbeheer gebruikt speciale nestkasten om de rups op een natuurlijke manier te beheersen. “We bevorderen insecten zoals sluipwespen die de rups als gastheer gebruiken. Hierdoor blijft het ecosysteem in balans.”

Met deze aanpak hoopt Staatsbosbeheer de voordelen en overlast van de eikenprocessierups in balans te houden, ter bescherming van zowel het ecosysteem als de menselijke gezondheid.