Nieuw kunstwerk brengt historie van Bergschenhoek tot leven

Bergschenhoek – Een nieuw kunstwerk siert de wijk Parkzone in Bergschenhoek en vertelt het rijke verhaal van de historische veenafgravingen in het gebied. Het indrukwekkende kunstwerk is ontworpen door kunstenares Lieke Frieling en is bedoeld om zowel de geschiedenis als de toekomst van de buurt te verbinden.

In gesprek met RTV Lansingerland vertelde Frieling over het ontwerpproces en de inspiratie achter het kunstwerk. “Een hele tijd geleden werd ik benaderd met het verzoek om een markering te maken voor de hoekpunten van deze wijk. Na grondig onderzoek en een diepgaande verkenning van de omgeving, ontstond dit ontwerp,” aldus Frieling. Het kunstwerk weerspiegelt de niveauverschillen in de wijk, veroorzaakt door veenarbeiders die de grond tot wel zes meter onder zeeniveau hebben afgegraven.

De zes meter hoge bogen van het kunstwerk symboliseren deze ingrijpende verandering in het landschap. “De vorm van de bogen is geïnspireerd door de gebogen ruggen van de mannen die dag in dag uit de grond afgroeven,” legt Frieling uit. Daarnaast zijn de poorten van het kunstwerk gericht op de dorpen en steden waar de gewonnen turf naartoe werd verhandeld, wat de historische verbinding benadrukt.

Het kunstwerk is niet alleen een eerbetoon aan de arbeiders van toen, maar ook een uitnodiging voor huidige bewoners en bezoekers om anders naar hun omgeving te kijken. “Waar mensen vroeger naar beneden keken om de grond af te steken, hoop ik dat dit kunstwerk hen uitnodigt om omhoog te kijken en de geschiedenis te herdenken,” zegt Frieling.

Verhaal gaat verder onder de foto.

Wethouder Titia Cnossen van de gemeente Lansingerland was aanwezig bij de onthulling van het kunstwerk en benadrukte het belang van het kunstwerk voor de gemeenschap. “Dit kunstwerk herinnert ons aan de rijke historie van Bergschenhoek. Het is een prachtig voorbeeld van hoe kunst kan bijdragen aan het bewaren van onze culturele erfenis.”

Het kunstwerk markeert de hoekpunten van de wijk en langs het struinpad zijn paaltjes geplaatst die de oorspronkelijke polderverkaveling aangeven. Een informatiebord biedt bezoekers meer inzicht in de betekenis en geschiedenis van het kunstwerk. De namen van de steden en dorpen waar de turf heen ging, zijn gegraveerd op de poorten, waardoor de historische context nog duidelijker wordt.

Het project, dat in samenwerking met actieve buurtbewoners tot stand kwam, heeft een diepe indruk gemaakt op Frieling. “Het was een unieke ervaring om zo nauw samen te werken met de gemeenschap. Hun input en ideeën hebben dit kunstwerk echt tot leven gebracht,” aldus de kunstenares.

Met het nieuwe kunstwerk wordt een stukje van de geschiedenis van Bergschenhoek tastbaar gemaakt, en het nodigt iedereen uit om stil te staan bij het verleden terwijl we vooruitkijken naar de toekomst.