Business Insight Aflevering 2: Bierbrouwen en Camperavonturen

In de tweede aflevering van “Business Insight” verkennen we bierbrouwen, veredeling en camperreizen. We bezoeken een microbrouwerij in Bergschenhoek, Bayer in Bergschenhoek en een camperbedrijf in Berkel. 

Bierbrouwen bij Brouwerij De Smeerpijp
Verslaggever Marc de Boer is bij brouwerij De Smeerpijp, waar hij samen met Bart de Bruin van de Smeerpijp leert bierbrouwen. Ze beginnen met het schroten van mout, een cruciale stap waarbij de moutkorrels worden gebroken om het zetmeel vrij te maken dat later in suiker wordt omgezet. Deze suiker is essentieel voor het fermentatieproces, waarbij het wordt omgezet in alcohol. De installatie van de brouwerij bestaat uit drie ketels: de maischketel, de kookketel en de warmwaterketel. “We gebruiken een HERMS-installatie, volledig elektrisch en gasloos, wat een constante temperatuur van 67 graden Celsius aanhoudt,” zegt de Bruin.

Na het maischen wordt hop toegevoegd om smaak en conservering aan het bier te geven. Vervolgens wordt gist toegevoegd, een levend organisme dat de suikers omzet in alcohol en koolzuur. Dit proces duurt ongeveer twee weken.

Zadenveredeling bij Bayer in Bergschenhoek
Van bierbrouwen gaan we naar de zadenveredeling bij Bayer, waar verslaggever Bastiaan wordt rondgeleid door John van der Knaap. Het veredelen van zaden is cruciaal voor het ontwikkelen van gewassen die zowel voor consumenten als telers aantrekkelijk zijn. Door het selecteren van de juiste ouderplanten, creëren ze rassen die goed smaken, lang houdbaar zijn en bestand tegen ziekten.

Bayer richt zich op gewassen zoals tomaat, komkommer, paprika en aubergine, specifiek voor teelt in kassen. Bastiaan toont ons de “market”, waar ze 70 verschillende tomatenrassen presenteren aan telers. Een van hun succesvolle rassen is onder de naam Rimini in de supermarkten te vinden.

Camperavonturen bij Randstad Campers
In Berkel bezoeken we Randstad Campers, een bedrijf dat zich richt op de verhuur en verkoop van campers. Met een vloot van 65 campers biedt het bedrijf avontuurlijke vakanties voor jong en oud. Boaz van Randstad Campers legt uit: “Onze campers zijn uitgerust met toilet, douche, keuken, koelkast, achteruitrijcamera, fietsendrager en luifel.” De populariteit van campers is toegenomen door de aantrekkingskracht van avontuur en vrijheid, vooral na de coronaperiode.

Deze aflevering van “Business Insight” biedt een boeiende kijk op drie uiteenlopende bedrijven in onze regio, elk met hun eigen unieke bijdrage aan avontuur en genot.