Onderzoek: cafémedewerker zorgde waarschijnlijk voor verspreiding norovirus op Koningsdag

Een gedeelte van de mensen dat ziek werd na Koningsdag in Berkel en Rodenrijs is dat vermoedelijk geworden via een medewerker van een café. Dat concludeert de GGD Rotterdam-Rijnmond na onderzoek naar de oorzaken van de ziekte-uitbraak.

Uit de enquête van de GGD, die 2680 keer was ingevuld, bleek dat mensen die iets hadden gedronken van het café in kwestie vaker ziek zijn geworden. Op basis van die resultaten nam de GGD contact op met medewerkers van de cafés die drank serveerden op het festivalterrein. Een van de medewerkers lijkt een van de bronnen te zijn. Die werd ziek tijdens de dienst op Koningsdag en heeft vermoedelijk onbedoeld veel personen besmet.

“Dergelijke situaties komen soms voor en zijn moeilijk te voorkomen”, schrijft de GGD in een verklaring. “Het café handelde volgens de horecacode door de zieke medewerker naar huis te sturen. De medewerker meldde zich af zodra de symptomen duidelijk werden, maar het virus kon zich in de tussentijd al verspreiden.”
Ook de NVWA heeft onderzoek gedaan en constateerde geen misstanden in het café. Met de dranken die het café schonk, bleek niets mis te zijn.

Bij grote evenementen zijn bijna altijd mensen aanwezig die virussen bij zich dragen en dat ongemerkt kunnen verspreiden, laat de GGD weten. Het is dus waarschijnlijk dat niet iedereen die na Koningsdag ziek is geworden, besmet is door de medewerker. Er zijn aanwijzingen dat er vóór Koningsdag ook al buikgriep rondging in Berkel en Rodenrijs. “3 van de 11 personen met een positieve uitslag van het norovirus, hebben via genetisch (RNA) onderzoek exact hetzelfde virus als de medewerker. Bij de andere personen die positief testten op norovirus kon er verder geen genetisch onderzoek op het virus worden uitgevoerd.”

Het is daarom dan ook waarschijnlijk dat niet iedereen die na Koningsdag ziek is geworden, besmet is uit dezelfde bron.

Norovirus komt vaak voor
Buikgriep die veroorzaakt wordt door het norovirus komt in Nederland vaak voor, aldus de GGD. “Per jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep, waarvan ongeveer een half miljoen gevallen wordt veroorzaakt door het norovirus.”
“Goede hygiëne helpt om verspreiding van het norovirus te voorkomen. Zo is handalcohol niet effectief tegen het norovirus. Het vereist echt handen wassen met water en zeep.”