Hoge opkomst in Lansingerland bij verkiezingen Europees Parlement

Als eerste land in de EU kon er donderdag gestemd worden voor een nieuw Europees Parlement. De Europese verkiezingen worden in alle 27 landen van de Europese Unie gehouden. In verreweg de meeste landen wordt pas komende zondag gestemd. In Nederland doen twintig partijen mee aan de verkiezingen. In totaal worden 31 kandidaten gekozen voor een zetel in het Europees Parlement.

Deze verkiezing vond voor het laatst plaats in 2019. De opkomst in Lansingerland was toen 45,67%. Bijna 42% was de landelijke opkomst. Lansingerland scoorde daarmee zo’n 3% hoger dan het landelijk gemiddelde. Dit jaar was de opkomst in Lansingerland 50%. Het druk bezochtste stembureau was het stembureau in bij het Kievitsnest in Berkel..

Ook dit jaar heeft Gemeente Lansingerland zich flink ingezet om het stemmen voor iedereen mogelijk te maken. Een inclusief stembureau kon dan ook niet ontbreken. Naast een inclusief stembureau waren er ook twee XL stembureaus. Hier zaten dubbel zoveel medewerkers, maar alle stemmen gingen wel in één stembus. Bij metrostation Rodenrijs was een speciale container ingericht als stembureau. Zo konden mensen die toch met de metro moesten reizen direct stemmen.

De meeste stemmen werden uitgebracht in:
– De Hervormde Kerk in Bergschenhoek
– Het Kievitsnest in Berkel en Rodenrijs
– ’t Manneke in Berkel en Rodenrijs

Wat gebeurt er na het stemmen?
Nadat de stembureau’s zijn gesloten worden de stemmen per partij geteld in de stembureaus en in het gemeentehuis aan de Tobias Asserlaan 1 in Bergschenhoek. Deze telling is openbaar. Op vrijdag 7 juni worden de stemmen op de kandidaten geteld. Dat gebeurt in de Oostmeerhal in Berkel en Rodenrijs. De uitslag wordt nog niet bekendgemaakt omdat er in andere Europese landen nog gestemd wordt.
Maandag 10 juni om 9.00 uur wordt de definitieve uitslag bekendgemaakt tijdens een openbare zitting in het gemeentehuis in Bergschenhoek.