Vijftig jaar voetbalplezier: Berkel Dames 3 bereikt bekerfinale

Het damesvoetbal van CVV Berkel bestaat volgend jaar vijftig jaar en dat wordt gevierd met een groot jubileumfeest. In 1975 richtte de moeder van een van huidige speelsters, Linda Rens, het team op. “In 1975 heeft mijn moeder damesvoetbal opgericht bij Berkel. Volgend jaar hebben we een feestje,” aldus de enthousiaste speelster. Maandagavond 3 juni stond een bekerwedstrijd op het programma. Iets dat voor het team als een grote verrassing kwam.

Het begon allemaal met een zaalvoetbalteam, waarna de voetbalpassie zich uitbreidde naar het veld. “Mijn moeder begon met zaalvoetbal en later veldvoetbal toen mijn zus oud genoeg was om mee te doen. Toen mijn zus zwanger werd, heb ik haar plekje overgenomen. Sindsdien speel ik nog steeds in dit team,” vertelt Linda Rens.

Bijzonder is de langdurige verbondenheid tussen de speelsters. “We spelen al 41 jaar samen. Het is heel bijzonder als je zo lang met dezelfde meiden een sport kan beoefenen zonder dat het verveelt en zonder ruzie. We hebben alleen maar lol,” zegt ze lachend. Nu spelen ook haar dochters mee in het team, wat het nog specialer maakt. Het geheim van hun succes? De liefde voor het spel. “Wij voetballen omdat we het leuk vinden, niet omdat het een hype is. Dat maakt het zo bijzonder,” legt ze uit. De langdurige vriendschappen die zijn ontstaan, spelen ook een grote rol. “Het is een soort vriendenteam geworden.”

Deze langdurige toewijding heeft hen dit jaar naar de bekerfinale gebracht. Na onverwachts door te stoten naar de halve finale door het faillissement van een tegenstander, wisten ze hun halve finale met 4-1 te winnen. “Nu staan we hier, een paar dagen later, in de bekerfinale. Het is echt een toetje van het seizoen.” besluit Linda.

Verhaal gaat verder onder de foto.

Oma Nora de Veld, kleindochter Renee Rens, haar zusje en tante Mandy de Veld

Wat deze finale extra bijzonder maakt, is het feit dat het een echte familieaangelegenheid is. “Eigenlijk is het mijn moeders team en ben ik begonnen met af en toe mee te doen. Maar ik ben blijven hangen en nu doe ik elke week mee,” vertelt Renee Rens. “Zelfs mijn zusje speelt nu ook in hetzelfde team en mijn tante doet ook nog mee. Het is super gezellig!” De andere teamleden kent Renee ook al jaren. “Eigenlijk is het gewoon één grote vriendinnengroep plus twee jonkies, mijn zusje en ik,” lacht ze. De warme band tussen de speelsters maakt het team extra speciaal. “Het is super leuk!”

Nora de Veld, de moeder van Linda, herinnert zich nog goed hoe het allemaal begon. “Mijn man ging voetballen bij Berkel en wij vrouwen wilden ook een sport beoefenen. Voetbal bleek onze passie en ondanks de tegenstand van de vereniging, die geen dames op het veld wilde, bleven we volhouden.” Haar toewijding aan het damesvoetbal heeft ook geleid tot veel publiciteit en erkenning. “We kregen steeds meer bekendheid en meer meisjes gingen voetballen. Dat was geweldig,” zegt ze trots. Nu, bijna vijftig jaar later, spelen haar dochters en kleindochters in hetzelfde team de finale.

Bij het damesvoetbalteam van CVV Berkel draait het niet alleen om de liefde voor het spel, maar ook om de tradities die de teamgeest versterken. Een van de tradities is het trakteren op taart wanneer het team kampioen wordt. “Als de dames kampioen worden, kom ik met een taart. Als ze verliezen, haal ik het steeltje met kampioen eraf en eten we hem alsnog op,” vertelt Nora lachend.

Uiteindelijk verloren de dames met 3-1 de finale. En de taart? Die is op.