Op 82-jarige leeftijd de berg op: Een hartenkreet voor kankerbestrijding

Berkel een Rodenrijs – Ieder jaar gaan duizenden mensen de uitdaging aan om de Alpe d’Huez te beklimmen tijdens Alpe d’HuZes. Dit evenement is niet alleen een sportieve prestatie, maar vooral een hartverwarmende actie voor het goede doel. Eén van de moedige deelnemers dit jaar is de 82-jarige Wil Hulst uit Berkel en Rodenrijs, die met zijn verhaal bewijst dat leeftijd slechts een getal is.

Wat is Alpe d’HuZes?
Alpe d’HuZes is een evenement waarbij deelnemers de beroemde Alpe d’Huez beklimmen om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Sommigen doen dit fietsend, anderen lopend of hardlopend. De uitdaging is enorm, met sommigen die zelfs zes keer op één dag de berg beklimmen. Maar het doel is nobel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor kankeronderzoek en ondersteuning van mensen die getroffen zijn door deze ziekte.

Een Persoonlijk Verhaal
Wil Hulst kiest ervoor om de berg al wandelend te bedwingen. “Ik doe het op mijn voetjes,” vertelt hij. Zijn motivatie komt voort uit een persoonlijk verlies: “Ik heb helaas mijn vrouw verloren aan die vreselijke ziekte kanker. Ik wil iets terugdoen om haar te gedenken.”

De emotionele lading van deze klim is dan ook groot. “Ik weet 100% zeker dat mijn vrouw heel trots zou zijn,” zegt hij met overtuiging. En wat hij voelt wanneer hij eindelijk de top bereikt? “Ik denk dat ik de paus ga nadoen en op mijn knieën ga zitten en de grond kus,” grapt hij, terwijl hij toch serieus benadrukt hoe belangrijk dit moment voor hem zal zijn.

Verhaal gaat verder onder de foto.

Reis en Beleving
Het beklimmen van de Alpe d’Huez is geen gemakkelijke opgave, zeker niet op 82-jarige leeftijd. Wil heeft zich grondig voorbereid met een speciaal zestien weken durend trainingsschema. “Die training heeft me zoveel kracht in mijn benen gegeven dat ik er waarschijnlijk gemakkelijk op ga lopen,” zegt hij vol vertrouwen. De route is 14,5 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 8% en maximaal 14%. Hij hoopt de klim in vijf uur te volbrengen.

De reis naar Zuid-Frankrijk maakt Wil met een camper in drie dagen. Tijdens de klim zelf zal er geen gebrek aan motivatie zijn. “Onderweg wordt er overal veel muziek gespeeld en er zijn 5000 mensen die omhoog gaan, dus je bent nooit alleen,” legt Wil uit. Vrijwilligers zijn aanwezig om te helpen met eten en drinken en om kaarsjes aan te steken ter nagedachtenis aan degenen voor wie de deelnemers de berg beklimmen.

Actief Blijven
Tot slot, wat is het geheim om zo actief te blijven op zijn leeftijd? “Wilskracht,” antwoordt Wil eenvoudig. Met die wilskracht hoopt hij niet alleen zijn doel te bereiken, maar ook een voorbeeld te zijn voor velen.

De bijzondere prestatie van dorpsgenoot Wil Hulst steunen? Klik dan hier.