Teams maken zich op voor Roparun 2024: een unieke ervaring van emotie en saamhorigheid

De Roparun, het evenement staat bekend om zijn unieke mix van sportiviteit en emotie, staat weer voor de deur. De teams staan te popelen om opnieuw deel te nemen aan deze estafetteloop van meer dan 500 kilometer, waarbij teams dag en nacht doorlopen om geld in te zamelen voor palliatieve zorg voor mensen met kanker. Na vijf lange jaren start de route ook weer vanuit Frankrijk.

Het Roparun Virus
Lesley Wolters, directeur van de Roparun, omschrijft het evenement als iets wat diep onder je huid kruipt. “Roparun is heel veel plezier, maar ook heel emotioneel. Je raakt op een gegeven moment besmet door dat virus, want dat geeft een bepaald gevoel en we noemen dat het Roparunvirus omdat dat onder je huid kruipt. Dan kom je er niet meer van af,” vertelt Wolters gepassioneerd. Het evenement brengt deelnemers samen op een manier die moeilijk in woorden te vatten is.

Emotionele Finish
Freek Weggemen, al vele jaren vrijwilliger bij de Roparun, benadrukt de emotionele impact van de finish. “Ja, hoe beleef je het? Als je over de finish komt, is het vaak zo dat er mensen aan de finish staan waarvan je weet dat die ook geholpen zijn door de Roparun. Bijvoorbeeld omdat ze in een huisje van de Roparun hebben kunnen zijn. En als dat gebeurt, dan is er iets met je aan de hand,” deelt hij. Het zijn dit soort ontmoetingen die diepe indruk maken en het gevoel versterken van saamhorigheid en die zorgen voor een tomeloze drive om te finishen onder de deelnemers.

Een Helend Proces
Voor Michael Arbman, voorzitter van de Roparun, gaat het evenement verder dan alleen sport. “Het is eigenlijk een verlengstuk van een rouwproces. Dat klinkt heel raar, maar zo heb ik het zelf ook meegemaakt. Ik heb veel naasten verloren aan die verschrikkelijke ziekte en ik ben bij de Roparun terechtgekomen via familiehuis Daniel den Hoed,” vertelt Arbman. Het deelnemen aan de Roparun biedt een manier om iets terug te doen voor de maatschappij en helpt in het verwerkingsproces.

Wat Maakt de Roparun Uniek?
Volgens Lesley Wolters is dat eigenlijk niet in woorden te vatten:  “Het is een uniek event en dat heeft alles te maken met allereerst het event zelf, hoe het tot stand is gekomen. Het is een non-stop estafetteloop van meer dan 500 kilometer. Ja, er zijn er gewoon niet heel erg veel van,” legt Wolters uit. De intense samenwerking binnen zo’n Roparun team, waar iedereen zijn eigen speciale rol heeft en deel uitmaakt van een goed geoliede machine. En al die persoonlijke verhalen van de deelnemers, die dragen allemaal bij aan die bijzondere ervaring.

“Je gaat elkaar op een hele andere manier leren kennen. Vrienden voor het leven of je ziet elkaar daarna misschien nooit meer,” voegt hij toe. De drive om mee te doen is vaak diep geworteld in persoonlijke ervaringen met kanker, wat een extra laag van betekenis toevoegt aan het evenement.

Doel en Succes van Roparun 2024
Voor Lesley Wolters is de Roparun 2024 geslaagd als alle deelnemers met tevredenheid terugkijken op een mooie prestatie en als er een mooi bedrag opgehaald wordt voor de palliatieve zorg. “Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat we de palliatieve zorg voor mensen met kanker kunnen ondersteunen. En op het moment dat we dan een mooi bedrag op de plank hebben liggen die we weer kunnen gaan uitdelen, dan is het geslaagd,” sluit Wolters af.

De teams, de lopers, fietsers, kwartiermakers, koks, masseurs, al die mensen die de Roparun 2024 mogelijk maken en iedereen die de Roparun live volgt, kunnen zich opmaken voor een evenement vol emoties, verhalen en een gedeelde missie om dat leven dat mensen met kanker nog in het vooruitzicht hebben, zo mooi, leefbaar en dragelijk mogelijk te maken. De Roparun is meer dan een estafetteloop; het is een avontuur voor het leven dat mensen samenbrengt en levens kan veranderen.