Duizenden deelnemers maken zich op voor 33ste Roparun

Dit pinksterweekend, van 18 tot en met 20 mei, vindt de drieëndertigste editie van de Roparun plaats. Ruim vijfduizend deelnemers, verdeeld over 210 teams, gaan dan de uitdaging weer aan. Zij leggen in teamverband en in estafettevorm ruim 500 kilometer af. Dit doen 41 teams vanaf Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie in Enschede. De overige teams (169) gaan na vijf jaar weer voor een internationale editie. Zij starten vanaf Circuit Clastres in Frankrijk, zo’n 150 kilometer van Parijs. Zij halen geld op om het leven van mensen met kanker waar mogelijk een stukje draaglijker te maken.

Terug naar de oorsprong
Voor het eerst sinds 2019 is er weer een internationale editie. Directeur Lesly Wolters kijkt trots vooruit richting het weekend: “Met de Franse route keren we terug naar de traditie. We hebben er even op moeten wachten, maar we zijn erg blij dat we dit weekend weer met zoveel mensen vanuit Frankrijk mogen vertrekken. We merken dat zelfs in de Franse dorpen de Roparun ontzettend begint te leven en ook de Franse inwoners voor hen een warm welkom organiseren. Daarnaast is er ook weer een Nederlandse route, die garant staat voor gezelligheid en feestelijke doorkomsten. We gaan er op beide routes weer een geweldig feest van maken, voor deelnemers maar minstens ook voor het aanwezige publiek.”
De eerste teams starten op zaterdag 18 mei in Nederland vanaf 11:00 uur en in Frankrijk vanaf 12:00 uur. Ze worden op maandag 20 mei verwacht voor de finish op de Coolsingel in Rotterdam. Er vindt niet alleen een feest op de start en finish plaats, want over de gehele route kunnen de deelnemers op steun rekenen. Diverse doorkomstcomités, bewoners, sportclubs, gemeenten en horecagelegenheden in heel Frankrijk, België en Nederland zijn de afgelopen maanden bezig geweest om voor de Roparunners een warm onthaal te organiseren als zij door hun gemeente komen. Iedere stad en dorp doet dat op zijn eigen manier en niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor het publiek belooft het een ontzettend leuk weekend te worden.

De apotheose vindt plaats op Tweede Pinksterdag, wanneer de deelnemers worden verwelkomd door afzwaaiend burgemeester Ahmed Aboutaleb en duizenden toeschouwers op de iconische Coolsingel in Rotterdam. Op de Coolsingel is het dan ook de gehele dag één groot feest.

De Roparun is een uniek evenement
De teams leveren met elkaar een enorme prestatie, komen langs bijzondere plekken en maken de mooiste herinneringen. Het waardevolle gevoel iets te kunnen doen voor een ander maakt dat de Roparun echt een uniek evenement is. Voor de teams in het pinksterweekend het avontuur aan gaan, zamelen zij het gehele jaar door geld in voor het goede doel. De acties variëren van collecteren tot het wassen van auto’s en van het organiseren van een mini-Roparun tot het rondbrengen van kerstkaarten. Al het geld wat deze teams ophalen komt ten goede van de ondersteunende zorg voor mensen met kanker. In 2023 zorgden al deze inzet voor bijna vier miljoen euro. Op dit moment is er bijna 1,8 miljoen euro ingezameld, maar de ervaring leert dat hier in de weken na het evenement nog miljoenen euro’s aan donaties bijkomen. Daarom wordt het definitieve eindbedrag in juni bekend gemaakt.

Roparun live te volgen via RTV Lansingerland
De lokale omroep RTV Lansingerland gaat tijdens deze Roparun, die gelopen wordt tijdens de Pinksterdagen, flink uitpakken met een bijzondere marathonuitzending. Deze uitzending start op zaterdag 18 mei om 09:00 uur en loopt door tot tweede Pinksterdag om 16:00 uur. “Het is weer voor de eerst keer na corona dat we dit grote project met de omroep oppakken. Iedereen had er gelijk zin in om er een bijzondere marathon van te maken” vertelt Michael de Konink, teamleider radio a.i. van RTV Lansingerland.