Noorderlicht te zien boven Lansingerland

De kans is dit weekend aanwezig dat je het noorderlicht gewoon hier in Lansingerland kan bewonderen. Dit weekend krijgen we te maken met een van de sterkste zonnestormen in de afgelopen twintig jaar. 

Femke uit Berkel en Rodenrijs legde dit bijzondere moment vast. “Met een camera en lange sluitertijd was het te zien”. vertelt ze aan RTV Lansingerland. “Prachtig noorderlicht. Maar wel zwakjes”.

Een zonnestorm bestaat uit een stroom geladen deeltjes die door de zon worden uitgespuwd, vertelt sterrenkundige Lucas Ellerbroek, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. “Soms steekt de zonnewind extra op en dat komt doordat de zon een ingewikkeld magnetisch veld heeft. Af en toe herschikt het magnetisch veld zich en komt er in één keer een grote uitbarsting van deeltjes.”

En voor wie het gemist heeft of er geen genoeg van kan krijgen? Ook in de nacht van zaterdag op zondag zijn de bizarre luchtkleuren hoogstwaarschijnlijk weer te zien.

Volgens Rijnmond-weerman Stefan van der Gijze is de kans dan wel iets kleiner. “Zo spectaculair als afgelopen nacht komt maar weinig voor, want zelfs in Zuid-Limburg kon je dit met het blote oog zien.”

De kans dat je het komende nacht met het blote oog kunt zien is kleiner. “Maar met een cameralens kan het wel, op een plek waar het ook echt donker is, dus geen lichtvervuiling. Maar ik denk niet meer zo spectaculair als afgelopen nacht, want dat was wel echt heel bijzonder.”

Foto’s door Femke uit Berkel en Rodenrijs