Kroegbazen na massale diarree en overgeven: ‘Komt niet door ons bier’

De dagen na Koningsdag wordt de één na de ander ziek in Berkel en Rodenrijs. Overgeven, diarree en koorts, de klachten zijn niet mals. Het lijkt erop dat iedereen in het dorp wel minstens één iemand kent die deze week boven de pot heeft gehangen.

Dat mensen in het dorp bij bosjes beroerd zijn geworden, is het gesprek van de dag, aldus Gerti van Dijk. Ze kent meerdere mensen die na de Koningsdagviering ziek op bed lagen. Ook zij was de klos.

Ze vertelt over het feest zaterdag: “Ik was er de hele dag, vanaf ’s middags tot een uur of 22:00. Hartstikke gezellig, niks aan de hand. Ik heb wat gedronken en gegeten. Een wijntje en een broodje frikandel.”

Op foto’s is te zien dat het erg druk was tijdens de festiviteiten. Kraampjes, attracties, podia, overal staan mensen. Dat bevestigt ook de kroegbaas van café ’t Vierkantje, Patricia Hulst, die een buitenbar had op de feestdag. “Het hele plein stond vol.”

‘Weeïg gevoel in mijn maag’
Nagenieten van dat feestje was er voor Gerti niet bij. “Zondagnacht ging mijn buik rommelen en had ik spierpijn in mijn benen. Ik heb ook gespuugd.”
“Het lijkt op een soort buikgriep”, vertelt ze over haar klachten. “Ik denk dat het een virus is. Ik had de week ervoor al gehoord van andere moeders van de school van de kinderen dat die ziek waren geweest.”

Ook Jacqueline moest eraan geloven. Bijna een week later is ze nog altijd niet de oude. “Ik heb nog een weeïg gevoel in mijn maag en niet zoveel eetlust.” Wat een leuk feestje had moeten worden zaterdag, eindigde dus een paar uur later op het toilet.

“Zondagnacht begon het: spugen, spugen. En later ook diarree”, gaat ze verder. “Mijn man moest even later ook rennen. Daar kwam ook alles eruit. We lagen lekker samen over de pot, de hele nacht wezen spoken”, beschrijft ze.
Jacqueline zegt wel zo’n dertig mensen te kennen die ook ziek zijn geworden en vergelijkbare klachten hebben.

Door de wc’s of het bier?
Er worden verschillende mogelijke oorzaken van de besmettingen geopperd. Zo wijst Patricia Hulst de wc’s op straat aan als mogelijke besmettingshaard. De feestvierders maakten gebruik van twee wc-hokjes en een plaskruis, vertelt ze. De wc’s van het café zelf waren niet beschikbaar, behalve voor personeel. “Het was heel druk, rijen dik”, omschrijft ze de rijen bij de toiletten buiten.
“Er moeten natuurlijk honderden mensen op dat hokje. Ik weet niet hoe goed dat werd schoongemaakt. Dan verspreidt het zich heel snel. Ik denk dat het daarmee te maken heeft.” Zelf is ze niet ziek geworden.

Ook wordt er geopperd dat de gezondheidsklachten komen door het bier dat werd geserveerd. Niets van waar, zeggen Patricia Hulst en Johan Wouterse, eigenaar van café ’t Centrum, waar zaterdag ook drankjes konden worden gehaald.

“Het kan niet door bier of drank komen, de leidingen worden heel goed gespoeld en er wordt alleen water uit flessen geserveerd”, aldus Hulst.

Wouterse baalt ervan dat de Koningsdagviering nu een nare nasmaak heeft gekregen. “Het was heel gezellig, de sfeer op het plein was goed. Maar de domper kwam erna.” Hij moet het nu ook nog eens doen met een magere bezetting achter de bar in zijn café, want twee van zijn personeelsleden die zaterdag hebben gewerkt, zijn ook ziek.

Ook Hulst baalt ervan dat er allerlei verhalen de ronde doen in het dorp. “Het is jammer dat dit het gesprek van de dag is. Zoiets gaat zijn eigen leven leiden hier.”

Onderzoek
De GGD is in samenwerking met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) een onderzoek gestart naar de oorzaak van de infectie. Bij hen hebben zich de afgelopen dagen negen mensen met klachten gemeld die ook weer ’tientallen’ mensen zouden kennen die ziek zijn.

Onderdeel van dat onderzoek is een enquête die kan worden ingevuld door iedereen die zaterdag in Berkel en Rodenrijs was. In die enquête wordt aan mensen onder andere gevraagd waar ze zijn geweest tijdens Koningsdag. Hierbij worden de opties ‘op de kermis’, ‘bij de springkussens/schmink’, ‘bij het podium’ of ‘anders’ gegeven. “Het is belangrijk dat zowel mensen mét als zónder klachten deze vragenlijst invullen”, aldus de GGD.

De GGD is ook al langs geweest bij café ’t Vierkantje, meldt Hulst vrijdag. Wouterse is blij dat de GGD zo snel in actie is gekomen. “Dat gaat ons vrijpleiten, de horeca treft hier geen blaam. We wachten het onderzoek af. Er was geen vieze leiding of bedorven eten”, besluit hij.

 

Foto: Oranjecomité Berkel en Rodenrijs