GGD begint onderzoek na ‘opvallend veel’ gevallen van diarree en braken na Koningsdag

Er zijn opvallend veel mensen met diarree- en braakverschijnselen in Berkel en Rodenrijs na Koningsdag. Dat meldt de GGD Rotterdam-Rijnmond. Daarom is er een onderzoek gestart waarbij in kaart wordt gebracht hoeveel mensen ziek zijn en waar ze zijn geweest tijdens de festiviteiten afgelopen weekend.

Bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) zijn negen meldingen binnengekomen van mensen met maag- en darmklachten, meldt de GGD. Volgens deze melders zijn er tientallen anderen in hun omgeving die ook klachten hebben.
De meeste mensen waren korte tijd ziek, maar de infectie lijkt wel heel besmettelijk. Daarom heeft de GGD een enquête verspreid waarin mensen kunnen aangeven of ze ook ziek zijn geworden na Koningsdag, om het ‘in het vervolg te kunnen komen’, aldus de GGD en gemeente Lansingerland.

In de enquête wordt aan mensen onder andere gevraagd waar ze zijn geweest tijdens Koningsdag. Hierbij worden de opties ‘op de kermis’, ‘bij de springkussens/schmink’, ‘bij het podium’ of ‘anders’ gegeven. “Het is belangrijk dat zowel mensen mét als zónder klachten deze vragenlijst invullen.”

Besmet voedsel en drinken
De ziekteverschijnselen waar mensen last van hebben zijn overgeven en diarree. Dit wordt ook wel gastro-enteritis genoemd, laat de GGD weten. Deze infectie wordt overgedragen via verschillende virussen en bacteriën. “Deze kunt u binnen krijgen via het eten van besmet voedsel en drinken, maar ook via het niet goed wassen van uw handen na een toiletbezoek.”

De NVWA laat weten de GGD te ondersteunen in het uitvoeren van het onderzoek. In algemene zin kan dit bijvoorbeeld betekenen dat er informatie wordt gegeven over hygiëne bij horecagelegenheden. Of daar ook in dit onderzoek sprake van zal zijn, is vooralsnog onbekend, laat een woordvoerder weten.
Het Oranjecomité Berkel en Rodenrijs, de organisator van de festiviteiten op Koningsdag in het dorp, roept op Instagram ook op de enquête in te vullen.