Als Thijs (13) de schade van de schuurbrand bekijkt, ziet hij een dode in een auto liggen

“Ik schrok me een ongeluk en ben meteen weggerend. M’n vader dacht nog dat ik een grapje maakte.” De 13-jarige Thijs neemt de schade op van de schuurbrand aan de Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs van zondagmiddag. Hij doet een gruwelijke ontdekking.

“Ik was effe naar achteren gelopen, effe kijken naar de schade”, zegt Thijs tegen een verslaggever van Rijnmond. “Ik ging naar de schuur die in de fik heeft gestaan, gewoon naar de schade kijken.”

Foetushouding
Met een stem vol verbazing vervolgt hij zijn verhaal. “Ja, eh, toen liep ik daarheen en ik keek effe in die auto. Ik zag een lijk, ik schrok me dood.” De auto stond in de schuur die zondag in vlammen opging.

Vader Kimball ziet even later een geschrokken zoon op hem afrennen. Zijn eerste reactie is: dit is een grap. Vol ongeloof gaat hij kijken en denkt hij eerst nog dat het een verschroeid stuk achterbank is. Maar als Kimball nog eens goed kijkt, schrikt ook hij enorm. “Een lichaam in de foetushouding.”

Opmerkelijk is dat hij het zelf in eerste instantie niet gezien had.

“Ik was vanochtend vroeg wakker, dus ben rond zeven uur hierheen gegaan. Alle hekken en linten waren weg, dus ik ging de schade opnemen. Ik zag de auto in de schuur staan, maar niet direct het lichaam.”

 

Akelig gezicht
Als zijn zoon Thijs een uur later hetzelfde rondje doet, ontdekt hij het lichaam wel.
“Ja”, zegt Thijs. “Het was een akelig gezicht. M’n vader belde toen de politie en toen rukte iedereen uit.”
Kimball neemt het de hulpverleners kwalijk dat zijn zoon het lichaam heeft moeten ontdekken. “Ik vind het een hele schokkende en kwalijke zaak dat hier veertig dienstverleners rondliepen en niemand het heeft gezien. Dat mijn zoon van 13 dit nu moet meemaken. Je verwacht niet dat de politie een lijk over het hoofd ziet.”

‘Wel hekken en lint’
Een woordvoerder van de politie zegt dat het terrein een plaats delict is en dat er maandagochtend wél hekken en linten aanwezig waren. Gedurende de nacht waren er geen agenten meer bij. Dat het terrein was afgezet, was omdat forensische opsporing maandagochtend onderzoek ging doen op het terrein.

Niemand vermist
De reden dat hulpverleners het lichaam in de auto niet direct hebben aangetroffen, heeft met twee dingen te maken: “Er werd niemand vermist, dus was er voor ons geen reden om te zoeken. Daarnaast was het pand door de brand onveilig om te betreden. Maandagochtend zouden we verder gaan met onderzoek.”

Volgens de woordvoerder zijn verschillende betrokkenen op de hoogte gebracht van de brand, maar zou het kunnen dat niet iedereen wist dat het niet de bedoeling was om het terrein te betreden. “We vinden het wel verschrikkelijk als je zoiets aantreft”, zegt de woordvoerder over de vondst van het lichaam.

Kimball is niet bij afhandeling van de brand geweest. De familie brengt de nacht door in een hotel en is er niet bij als de brand even na middernacht onder controle is. Pas de volgende ochtend gaat hij weer terug naar de Noordeindseweg.

Nieuwe huurder
Wie het slachtoffer is, weet Kimball niet. “Er zijn hier zoveel mensen die komen en gaan. Wat er precies gaande was in die schuur dat houd ik niet allemaal in de gaten.”

Als eigenaar van het terrein woont hij er. De schuur waar de brand woedde, is verhuurd aan iemand. “Dat was sinds vier weken een nieuwe huurder. Ik heb hem ook gesproken en hij zegt van niets te weten.”

Wel hoopt hij dat camerabeelden helpen bij het oplossen van het mysterie.
“Dit is een afgesloten terrein. Het hek kan alleen door de huurders geopend zijn en zo moet de auto het terrein dus binnen zijn gekomen. Er hangt een camerasysteem. Die beelden gaat de politie terugkijken.”

Van de schuur is weinig meer over. Die is helemaal afgebrand. “Als klap op de vuurpijl”, zegt Kimball, om het nog wat erger te maken, “is de schuur ook niet verzekerd.”

 

Dit verhaal is van onze mediapartner Rijnmond