Geschreeuw en commotie op vliegveld Dubai na noodweer, Patrick staat al 18 uur in de rij

Foto: Links het noodweer in Dubai. Rechts de chaos op het vliegveld.© NOS (L) / Privé (R)

Het noodweer in de Verenigde Arabische Emiraten treft ook mensen uit onze regio. RTV Lansingerland en Rijnmond-cameraman Patrick van Uffelen is na zijn vakantie gestrand op het vliegveld van Dubai. Wanneer hij naar huis kan, is vooralsnog een groot vraagteken.

In de Verenigde Arabische Emiraten hebben dinsdag zware regenval en windstoten geleid tot overstromingen. Het vliegveld van Dubai kwam hierdoor gedeeltelijk onder water te staan. “We wisten dat het flink zou gaan regenen, maar dat het in één dag meer zou gaan regenen dan in een jaar tijd niet”, zegt Patrick.

Hij is op dat moment vakantie aan het vieren in Abu Dhabi, zo’n 100 kilometer van Dubai. “Daar was het een stuk heftiger dan waar ik zat, maar in Abu Dhabi ging het ook aardig tekeer. Sommige straten stonden tot aan de bovenkant van een autoband onder water. In het hotel hadden ze wat moeite met alle regen: toen wij beneden kwamen voor het ontbijt en de liftdeur openging, keken we ineens tegen een waterval aan.”
poster

Mierennest op het vliegveld
Als Patrick donderdag naar het vliegveld rijdt, ziet hij op de snelwegen nog veel plekken die onder water liggen. “Grote tankwagens waren het water aan het wegpompen. Een rit die normaal anderhalf uur naar de luchthaven zou duren, duurde nu bijna vier uur.”

Op het vliegveld treft hij een ongekende chaos aan. “Het was een groot mierennest. We hebben er bijna drie uur over gedaan om de koffer in te leveren. Door de lange autorit en het lange wachten zouden we eigenlijk de vlucht missen, maar hij was een uur vertraagd. Hierdoor konden we de vlucht halen. Dachten we.”

Op het bord wordt de vertrektijd steeds met een uurtje verlengd. “Na vijf uur vertraging stond er geen informatie meer op het scherm. Via de Emirates-app kwamen we erachter dat de vlucht was gecanceld, terwijl de koffers al bij het vliegtuig stonden.” Veel reizigers van vluchten ondergaan hetzelfde lot. “Mensen die naar Seattle zouden vliegen hadden op de borden tien uur vertraging staan en daarna stond er ineens niks meer. Er was veel geschreeuw en commotie. Ook die vlucht werd geannuleerd.”

18 uur in de rij
Patrick vindt dat Emirates hem in de kou laat staan. “Dat een vlucht vertraging heeft of uiteindelijk wordt gecanceld, kan gebeuren. Maar dat er helemaal niemand te vinden is van luchtvaartmaatschappij Emirates die informatie kan geven over de reden van alle geannuleerde vluchten is natuurlijk te schandalig voor worden. We weten nog steeds niet waarom de vlucht niet is gegaan. Op de luchthaven zie je geen water meer.”

Hij staat nu al maar liefst 18 uur in de rij om de vlucht om te boeken. “Het schiet voor geen meter op. Ik ben benieuwd wanneer we naar huis gaan, want we zien nog steeds vluchten naar Amsterdam en Düsseldorf geannuleerd worden. De reden is onbekend.”

Het is flink balen voor Patrick, want zondag zou hij als cameraman bij De Kuip staan voor de bekerfinale. Hij heeft er een hard hoofd in dat hij op tijd in Nederland kan zijn. “Dat wordt hoogstwaarschijnlijk via de telefoon luisteren naar het radioverslag van Rijnmond.”

Dit artikel is van mediapartner Rijnmond