Belangrijke getuige Berkelse vergismoord komt weer niet opdagen

Mustafa B., belangrijk getuige in de Berkelse vergismoord uit 2014, is weer niet komen opdagen in de Rotterdamse rechtszaal om een verklaring af te leggen. Dat meldt mediapartner Rijnmond. De rechter heeft nu bevolen dat hij op een ander moment door de politie moet worden opgehaald.

De Berkelse moord draait om de dood van GGZ-directeur Rob Zweekhorst uit Berkel en Rodenrijs. Op nieuwjaarsdag 2014 werd hij beschoten, maar het eigenlijke doelwit was drugscrimineel Dennis van den Berg. Het Openbaar Ministerie denkt dat René F. de opdrachtgever van de moord is. Getuige Mustafa B. heeft daarover een belastende verklaring afgelegd.

‘Onbetrouwbaar’
Advocaat Ed Manders van René F. heeft Mustafa opgeroepen als getuige. F. ontkent en volgens Manders is Mustafa B. zeer onbetrouwbaar. “Hij zegt dat mijn cliënt bij meerdere moorden betrokken is en dat hij heeft samengewerkt met de Hakkelaar. Maar wat de recherche steeds niet vraagt: hoe komt u aan die informatie?”
Het is een vraag die hij de getuige graag zou willen stellen in de Rotterdamse rechtszaal. In januari kwam Mustafa B. niet opdagen en nu, op 8 april, herhaalt de geschiedenis zich. Mustafa B.’s advocaat, Esther Blok, zegt dat haar cliënt bewust niet is gekomen. Hij wil wel praten, maar dan achter gesloten deuren bij de rechter-commissaris. Hij zou bang zijn voor de consequenties van een verklaring.

Andere rechter-commissaris
Mustafa B. heeft al een keer een verklaring afgelegd bij de rechter-commissaris. Hij heeft nu gevraagd om een ándere rechter-commissaris (rc). Advocaat Manders: “Meneer B. dicteert dit proces. Ik ben tegen een andere rc, want in deze zaak moet je het dossier goed kennen, vanaf het prilste begin.” Ook de officier van justitie was het daarmee eens: “Het is niet aan de getuige om het strafproces te bepalen.”
Anders dan verdachten zijn getuigen verplicht om een verklaring af te leggen bij de rechter. Advocaat Blok geeft aan dat een verhoor in de rechtszaal, dat openbaar is, niet veel zal opleveren. “Hij heeft gezegd in deze setting van de rechtbank nooit te gaan verklaren, ook niet als hij wordt gegijzeld.” Getuigen die zwijgen, kunnen in de cel gezet worden, net zolang tot zij gaan praten.

Onvindbaar
De rechtbank vroeg maandag nog wel aan het OM of Mustafa B. nog diezelfde dag kon worden opgehaald, maar dat liet na twee uur weten dat de getuige onvindbaar was en niet kon worden meegenomen. Er wordt wederom een nieuwe datum geprikt en dan geldt voor Mustafa B. een ‘bevel medebrenging’: de politie gaat hem op die dag ophalen.
René F. was maandag wel naar de rechtbank in Rotterdam gekomen. Hij zit een celstraf van dertig maanden uit voor betrokkenheid bij een drugslab op Goeree-Overflakkee. De afgelopen maanden zijn meerdere aanslagen gepleegd op de woning van F. in de Heelmeesterstraat in Schiedam en op die van zijn moeder in de Burgemeester van Haarenlaan.
De 56-jarige F. heeft eerder aangegeven dat hij op een dodenlijst staat en daarom na zijn detentie naar het buitenland wil verhuizen. Maandag zei hij niets over de explosies.

 

Dit bericht is van mediapartner Rijnmond