“Het zijn helden” redders gehuldigd in het gemeentehuis

Lansingerland – Je bent onderweg en plots zie je voor je neus een ongeluk gebeuren. Iemand rijdt met de auto het water in en komt er niet meer uit. Wat doe je dan? De een “bevriest” en staat te kijken, de ander komt direct in actie en begint te helpen.
Die mensen werden afgelopen vrijdag 1 maart op complimentendag in het zonnetje gezet. 

“Het is heel emotioneel om hierbij te zijn.” vertelt Luc van der Born. Hij werd een half jaar geleden uit het water gered door omstanders. Op de N209 bij Bleiswijk kreeg hij klapband en belandde met zijn auto op zijn kop in de sloot. Hij vervolgt “Ik zat opgesloten op mijn kop in het water. Ik kon er zelf niet meer uitkomen. Ze hebben met tien mensen mijn auto moeten keren om mij vervolgens er uit te kunnen krijgen”.
Burgemeester Pieter van de Stadt is trots op de Lansingerlanders die te hulp schieten bij ongelukken. Hij mocht namens de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen (KMRD) Heldenpenningen uitreiken. De penningen zijn voor helden die tussen 2020 en 2023 iemand hebben gered uit het water. Zo werd er een oudere man uit het water gered die met zijn scootmobiel het water in was gereden. Maar ook waren er verschillende ongelukken met auto’s in het water.

Leon is één van die redders die een Heldenpenning ontving. Hij redde Luc die op z’n kop in het water terecht kwam uit de auto. “Ik had hem eigenlijk al opgegeven. Hij lag 6 minuten zonder zuurstof onderwater.” Bij aankomst van het ongeluk bedacht Leon zich geen moment en sprong het water in. Zijn vriendin hield auto’s tegen om te zorgen voor meer mankracht. “De sloot was zo blubberig, dus ik sprong op de auto” vervolgt Leon. “Ik ben de auto een soort van gaan hellen zodat hij op een gegeven moment ging keren. We stonden op een gegeven moment met tien man aan de auto te trekken. We kregen de auto op een gegeven moment weer op vier wielen waardoor we in de auto konden kijken. Luc was toen niet meer bij kennis, maar op een of andere manier toen we hem er uit probeerde te krijgen kwam hij weer bij. Hij keek dwars door je heen. Het is echt een godswonder dat hij nog leefde.”. Luc heeft aan het ongeluk fysiek alleen littekens overgehouden van het slaan om de auto uit te komen. “Mentaal heb ik er wel wat aan overgehouden” vertelt Luc. “Het komt zo nu en dan nog terug. Maar gelukkig heb ik het met hulp redelijk onder de knie.”

Burgemeester Pieter van de Stadt is duidelijk: “Dit zijn echt helden. Dit laat ook zien dat we het allen samen kunnen doen. In je eentje blijf je liggen. Als er mensen zijn word je gered. Dus laten we de mensen die gaan helpen koesteren.”